95% luftfuktighet

De senaste två dagarna har det känts som om vi är instängda i en kastrull med lock, ganska ofta hälls det vatten på oss och det sjuder och omväxlingsvis ångar runt oss. Det är mörkt, locket släpper inte in något ljus, det är närmare bestämt svart på himlen. Den fattiga gatubelysningen tänds redan kl.15, (de flesta) bilarna kör med ljuset på (i Frankrike kör man utan ljus dagtid), och det enda som lyser upp är blixtarna som flämtar till på himlen. Åskan mullrar hela tiden dovt i bakgrunden och luftfuktigheten ligger upp mot 95%. Jag tror det aktuella temperaturen är 25ºC men det upplevs som 30ºC i och med den höga luftfuktigheten.

Det har dock inte hindrat mig från att både simma och springa utomhus. Simningen var riktigt härlig på grund av flera orsaker. Det var inte så många andra som simmade samtidigt, egen bana är unikt på eftermiddagen i la Piscine du Ouen Toro! Temperaturen i vattnet var minst en grad lägre (jo, jag känner skillnad, eller hur Petra, Josse och Linda?) vilket innebär mindre klor (också på grund av färre besökare). Jag hade önskat en häftig regnskur under min springrunda i skymningen som hade svalkat kroppen lite.

Dock vill kackerlackorna också gärna ha tak över huvudet och precis som i Sverige blommar myggen ut… Vi hänger vanligtvis tvätten utomhus men inte dessa dagar, det skulle inte torka ändå. Franklin, som är inland på en gruva med extrema förhållanden och mycket kläder på sig vilket jobbet kräver, möglar ståendes när han kommer hem… när han inte kliar sina myggbett. Samtidigt sitter jag på skolan och i bilen med en framtida förkylning på grund av A/C.

De flesta omtalar Nya Kaledonien som “land of eternal spring” och sedan jag kom hit har jag upplevt tre årstider. Skillnaderna är distinkta med en varm säsong mellan september och mars inklusive hurricane season mellan december och mars. Den svalare perioden mellan april och augusti är fortfarande behaglig och vattnet har badtemperatur. När jag kom hit i mitten av september kändes det som vår i Sverige med undantag för vissa dagar då jag verkligen saknade min fodrade regnjacka och en riktig halsduk. Sedan började det bli lite varmare i oktober för att i mitten av november bli sommar med temperatur närmare 30ºC dagligen.

Leave a comment

1 Comment

  1. Jossebossebus

     /  6 January, 2013

    Haha jag som tänkte “av alla svensk musik som finns så väljer de att lyssnA på freda..”
    Men skönt att stormen onte bidde mer! Kramkram

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: