CREIPAC

Idag avslutades mina två veckors intensivkurs i fransk vokabulär, grammatik, uttal och kommunikation. Mycket tråkigt 😦 Jag har haft duktiga lärare och träffat trevliga människor, tyvärr var de flesta deltagare på semester från Australien och åker hem i morgon. Så mycket för att hitta en lika förlorad själ som mig själv att dricka kaffe med..

CIMG1587

Välkommen!

Skolan jag har gått på heter CREIPAC och står för Centre de Rencontres et d’Echanges Internaux du Pacifique.

CIMG1727

Det är en väldigt professionell skola med duktiga och engagerade lärare. Alla andra i min grupp visade sig ha gjort språktester online före start för att avgöra vilken grupp/nivå som var lämplig, men jag gjorde som med allt annat här och åkte dit och pratade med de som verkade ansvariga. Det resulterade i att jag hamnade i gruppen mellan nybörjare och avancerad.CIMG1728

Skolan ligger på en halvö som heter Nouville i Nouméa. Först lite historia.. Amiral Febvrier Despointes tog, på order från Napoleon III, över Nya Kaledonien 24 september 1853 (som är Nya Kaledoniens “nationaldag”, inte något Melanesierna håller med om) och huvudstaden Port-de-France (Nouméa) grundades 25 juni 1854. Samtidigt som man hittade nickel 1864 (mer om det senare) blev Nya Kaledonien stället dit man skickade exilfångar fram till 1897. Några av fångarna stannade kvar medan andra åkte hem och fick amnesti. Vår undervisning skedde i boningshuset till lokala chefen över fängelset och numera ligger Nya Kaledoniens universitet mitt emot Creipac. Notera grindarna som omger huset…

CIMG1742

Kursen avslutades med tapaslunch på strandpromenaden Baie de Citron och självklart bjöd vi vår fantastiska lärare på lunchen, i utbyte mot att vi pratade franska hela tiden. Gruppen bestod av totalt tio personer varav åtta är från Australien och en man ursprungligen från Tyskland numera bosatt i Nouméa, liksom jag. Läraren, Justyna, är ursprungligen från Polen men inget kunde avslöja hennes bakgrund mer än möjligtvis förnamnet. Första veckan bedrevs undervisningen av Patricia från CIMG1744Vanuatu som mest tyckte om att prata och rätta våra grammatikövningar. Hon berättade passionerat om Nya Kaledonien och Melanesiens historia samt olika maträtter och recept (ja, vi tragglade imperativ och franska partitiva artiklar). Justyna var desto mer kreativ och musik blandades med radioprogram och Mr.Bean. Den dråpligaste övningen var dock att vi avslutade sista dagen med “le chien est sous la table et le chat est dans l’arbe” etc.

Jag tänkte omedelbart på denna fantastiskt roliga scen…

CIMG1731

Ståtlig ingång

CIMG1732

Trädgård

Jag vill definitivt ta del av andra kurser som Creipac har i framtiden. Inte nog med att min franska förbättrades men också bilkörningen har utvecklats. För att ta sig till Nouville från oss (Magenta) måste man köra vägen till centrum (som ALLA kör på morgonen) och förbi centrum för att till slut belönas med havsutsikt längs med halvön Nouville. Äntligen är jag vän med bilen och trafiken även om det är svårt.

CIMG1746

Sänker medelåldern lite…

CIMG1747

Fint och stämplat kursbevis

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: