Sandstränder vs NATURlig pool

I Nouméa finns det tre fina stränder man kan åka till. Anse Vata och Baie des Citrons ligger båda ligger centralt i stan med tillhörande caféer, barer och restauranger ett stenkast bort. Den tredje stranden ligger i Kuendu Bay längst ut på spetsen av halvön Nouville och är stranden för medhavd mat, picknickfiltar, stora sällskap och olika sorters musik som kämpar om utrymmet. Alla tre stränderna har havet, saltvatten och sand mellan tårna gemensamt. Vattnet har som regel badtemperatur 24-25° C året runt vilket är trevligt (speciellt för oss svenskar som accepterar strax över 20°C som en badtemperatur), men det är inte så att jag ligger och “glötar” en längre stund. Men varför utsätta sig för massa folk och gap och skrik på en strand när man kan bada ostört i en porlande fors bland bergen? Den frågan ställde vi oss i helgen och utrustade med Franklins senaste leksak Nexus 7, en flaska vatten och vår “Golden Chimney” samt badkläder begav vi oss söderut mot vildmarken.

CIMG1775

Ligger det en badplats här någonstans tro?

CIMG1822

Vilken väg ska vi ta?

Enligt kartan skulle det finnas en “väg” nästan hela sträckan fram till vårt vattenhål men efter min första lektion i terrängkörning valde vi att avbryta på grund av att vägen utgjordes av vassa stenar. Det blev en promenad på knappa två kilometer och möjligheten att beundra det vackra landskapet till fots istället. Vi mötte dock en bil som uppenbarligen klarade hela vägen så det hade nog gått. Just när man tror att man är helt ensam i ödemarken…

CIMG1796

Hur ska vi komma dit?

CIMG1803

Framme!

Det är 2-3°C lägre temperatur i bergen men solen stod högt och ensam på himlen och belöningen att hitta den där vattenpölen kändes om möjligt ännu mer eftertraktad. Men så hörde vi ljud av något som bara kan vara en rinnande fors. GPS visade något på andra sidan berget, ordet genväg kom åter på tal men efter ett tamt försök gav vi upp eftersom vi var långt ifrån utrustade för det i Fred Perry skor och axelväska (jag).

CIMG1804

Det kan man inte göra på stranden!

Vilken härlig syn och känsla att till slut komma fram till en egen sötvattenspool i en rinnande bäck omgiven av berg och fågelkvitter! Varför ligga på en strand med saltvatten i håret, stekande sol, sand överallt, stora grupper av högljudda människor som äter och dricker bara någon meter ifrån ens egen badmatta när man kan simma ostört, dyka från stenar och sitta i en naturlig jacuzzi i varmare sötvatten i total tystnad?

 

CIMG1815

Previous Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: