Jultomtens trädgård

Om jultomten bor i Nordpolen eller i Finland och varje år beger sig ut på julklappsutdelning med hjälp av renen Rudolf på sin släde till världens alla barn så kan jag berätta för er att han har sin trädgård i Nouméa. Just nu har skolbarnen och lärarna sitt långa sommarlov mellan mitten av december till mitten av februari och många andra har semester. Att det sammanfaller med jul och nyår kan i sin tur få en att tro att julhysterin skulle bli extra tydlig. Det står en julgran på torget i Nouméa, det hänger lite julljus på de större gatorna och det är superrea på alkohol och choklad. Men utan snö, traditionella adventsljusstakar och julstjärnor i alla fönster och den klassiska julskyltningen känns det inte riktigt som jul för oss.

IMG_0687

En kväll ville vi dock överdosera lite på julen och åkte därför till “Le Jardin du Père Noel” i centrala Nouméa. I år är det 20-års jubileum för det numera pensionerade paret Herr och Fru Raymond Martin som tre månader före jul börjar förbereda sin trädgård och sitt hus till en kitschig utställning av samtliga juldekorationer som finns att tillgå i Asien och Australien. De är privatpersoner som, enligt de själva, tycker om att göra detta för barnen. Vanligtvis åker de till Australien varje år och uppdaterar sin kollektion, eftersom de aldrig använder samma dekorationer varje år, men i år har de tydligen åkt hela vägen till Kina för den senaste och mest färggranna fiberoptiken samt olika ljusfontäner.

Första frågan; var förvarar de tidigare års dekorationer?

Varenda Disney- och Pixarfigur (och en och annan Spiderman, Tarzan och Harry Potter) fanns i form av en pappfigur med blinkande ljus i deras trädgård. Det går inte att beskriva hur mycket tomtar, änglar, krubbor, snögubbar, apor, flygande snöflingor, slädar, renar, dockor, clowner, nallar och tusentals ljus det fanns att titta på. Jag har aldrig sett något liknande!

Andra frågan; hur mycket betalar de i elräkning?

CIMG1852

Trots att huset ligger inbäddat i ett vanligt bostadsområde är det lätt att hitta på grund av alla människor, bilar och framförallt alla ljus. Som ett litet “mini-Times Square”. Till helgen blir det garanterat högtryck eftersom jultomten ska hälsa på, men när vi var där i veckan påminde det redan då om trängseln på Times Square (lite fler barn). De har till och med tänkt på att sätta fram en brevlåda där man kan lämna sin önskelista till jultomten. De senaste åtta åren får paret ekonomiskt stöd och hjälp med att sätta upp alla dekorationer av Nouméa stad. Volontärer hjälper till som säkerhetsvakter och det verkar minst sagt vara en tradition i Nouméa att åka hit, varje kväll mellan kl.19 och 22.30 under december månad.

2012-12-19 20.43.40 2012-12-19 20.53.27

Jesus och Maria fick egen hörna…

 

 

 

 

 

 

CIMG1856

Hur många disneyfigurer kan du känna igen?

CIMG1859

Tintin var nog mest populär med egen hörna i garaget

CIMG1857

kitsch kitsch och mera kitsch

2012-12-19 20.50.45

undrar vad grannarna tycker?

2012-12-19 20.50.36

Många fontäner var det..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012-12-19 20.52.04

Vad heter denna tjej? Ny figur för mig..

Ny Kaledonska web tv-kanalen Koodji.nc har gjort ett reportage inklusive intervju med tomtemor.

Leave a comment

2 Comments

  1. Sofie Stenbäck

     /  27 December, 2012

    God Jul och Gott Nytt År! Disneyfiguren du undrar över heter Rapunzel och mannen bredvid henne heter Flynn Rider. En av barnens favoritfilmer! Ha det så bra och hälsa Franklin! Kram

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: