Nya Kaledonien från ovan

Tur i DauphinEn av fördelarna med att vara gift med en helikopterpilot är att man ibland får följa med honom på jobbet. Hittills har jag fått nöjet att åka med tre gånger sedan vi kom hit. Nya Kaledonien är, om möjligt, ett vackrare landskap sett från ovan. Ni kan följa flygturen på kartan ovanför. Vi startade i Nouméa och flög österut mot Yaté över hisnande berg. Vi såg slingriga grusvägar och spår av gamla nickelgruvor. Strax innan Yaté ligger “Lac de Yaté”, en konstgjord damm byggd för energiförsörjning.

Lac de Yaté

Lac de Yaté

Vid Yaté svängde vi vänster och flög norrut längs med kusten. Efter en liten bit hamnade vi vid Ouiné som är en nickelgruva man bara kan komma till via havet eller luften, det vill säga med hjälp av båt eller helikopter, alternativt litet flygplan. På grund av den ganska komplicerade geografin ligger det också ett litet samhälle knutet till gruvan med bland annat skola och permanenta boningshus för de som arbetar på gruvan. Vad vi vet så är samhället idag inte lika aktivt och de som arbetar på gruvan bor visserligen där i veckorna men har sitt permanenta boende och familjer på en mer civiliserad plats. Efter en sväng runt Ouiné fortsatte vi norrut mot Thio. Thio var den stad där man först hittade nickel i Nya Kaledonien och det ligger flera gamla gruvor runt omkring. Spåren från dessa gruvor syns tydligt.

CIMG1898

CIMG1895

Vid Thio styrdes helikoptern söderut mot Boulouparis, en förort till Nouméa, och internationella flygplatsen Tontouta som ligger cirka 50km norr om Nouméa. Efter en landning på Tontouta fortsatte vi söderut över lagunen som omger Nya Kaledonien och nu gick kameran varm.

CIMG1909

Tontouta bakom oss och lagunen framför

 

 

 

 

 

 

Trevligast var egentligen att bara sitta och beundra utsikten som jag inte kunde se mig mätt på. På bilden under ser ni  lagunen från sin bästa sida och skeppsvraket “Ever Prosperity I” som gick på grund 1965. Samma kapten seglade fem år senare tvillingskeppet “Ever Prosperity II” som tyvärr mötte samma öde och dess vrak ligger också kvar längre norrut i lagunen. Det ska tydligen vara fint att dyka i närheten och de lyckligt lottade Nouméabor som har båt (det är ganska många) tar sig gärna dit och snorklar på helgerna.

CIMG1954

Vill man göra en annan trevligt utflykt med båt i lagunen kan man åka till en av världens högsta fyrar, den 56 meter höga “le Phare Amédée” som tändes första gången 1865. Denna gången fick vi se det från ovan och med lagunen som bakgrund är det otroligt vackert. Avslutningsvis vände vi hemåt mot Nouméa och Magenta flygplatsen.

CIMG1967

le Phare Amédée

Previous Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: