2013 inleds med Freda

Sedan 28 december har nyheten om den tropiska stormen Freda varit på alla läppar här i Nya Kaledonien. Stormen kom från Salomonöarna nordväst om Nya Kaledonien och enligt procedur följde man stormens framfart och beräknade initialt att den skulle slå till mot Nya Kaledonien söndag 30 december. Samma dag som den förväntades saktade den istället ner och samlade mer energi. Nya Kaledonien gick in i “pré-alerte”, också kallad gula fasen, då man bör vidta vissa försiktighetsåtgärder och följa nyheterna men man kan röra sig ute som vanligt. Vi noterade att höga palmer höggs ned, stora affärer vände på sina skyltar på taken, stora paraboler togs ned och Franklin flög helikoptern från Koné till Nouméa för att den inte skulle stå utomhus. Freda var nu en stark tropisk storm.FREDA 31-12-2013FREDA SAT 31-12-2013

Nyårsafton kom och gick med lite lätt regn på eftermiddagen men som bilderna från lokala vädersajten http://www.meteo.nc visar var det nu en cyklon på väg rakt mot Nya Kaledonien. Under första dagen på nya året förklarades “alerte cyclonique orange” på Belepöarna i norra provinsen. Det vill säga affärer stänger, man får inte bada och bör hålla sig inne. Anse Vata och Baie des Citrons i Nouméa visade inga spår från den folkfest som tolv timmar tidigare utspelat sig när vi körde förbi på nyårsdagen och det regnade det till och från hela dagen.

Freda

Sammanställning av Fredas väg i Stilla Havet

Som ni kan se planerades cyklonen göra en lite udda sväng rakt mot Nya Kaledonien och vi förberedde oss genom att ta in de utemöbler som kan tas in, tanka bilen, köpa gas och lite extra burkmat. Tidigare stormar som har passerat Nya Kaledonien har haft förmågan att ta konstiga svängar, till och med i cirkelliknande rörelser fram och tillbaka. Under nyårsdagens kväll ändrades status från cyklon till moderat tropisk storm vilket innebär att vi kunde se fram emot klassiskt Göteborgsväder cirka 3 januari. Vi hämtade Smalto som planerat den 2 januari och trotsade vädret genom att äta ute på verandan men när regnet började vina in från sidan flyttade vi inomhus. Smaltos första kvällspromenad skedde dock i regn som bara kan liknas vid en dusch och vindstyrka på 30m/sek. Under natten fortsatte det att blåsa och regna men vi sov gott. Dagen efter, 3 januari, hade vi mycket löv på verandan men i övrigt inget annat som avslöjade stormens framfart under natten.

Även om Freda visade sig vara ett mindre bekymmer för oss så orsakades skador och förödelse över hela Nya Kaledonien i form av översvämningar, vägras, tusentals hushåll utan ström och tyvärr två omkomna, en man som försökte simma över en flod och en ung man som badade i havet.

Previous Post
Leave a comment

1 Comment

  1. La vie chère ou la chère vie? | Varannan vecka i Nya Kaledonien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: