Centre Culturel Tjibaou

Tjibaou Cultural Center

Bild tagen från Magenta bukten

CIMG1545

Staty av Jean-Marie Tjibaou vid utsiktsplatsen inne på Centre Culturel Tjibaou

Är det något man måste se och ta del av, om man så bara är några dagar i Nouméa, så är det kulturcentret Tjibaou. I vacker natur och arkitektur får man lära sig om kanakkulturen i Nya Kaledonien och ta del av nutida melanesisk konst, till skillnad från det sömniga museet om Nya Kaledonien som ligger i stan. Centre Culturel Tjibaou ligger på en liten halvö väldigt nära oss som bor i kvarteret Magenta, i östra delen av Nouméa. Vi kan se de speciella hyddorna från stranden cirka 100 meter ifrån vårt hus. Det är ett kulturcenter/museum som hyllar och berättar om Kanakkulturen men har också tillfälliga konstutställningar från Stilla Havet. Centret invigdes 1998 och är designat av en italiensk arkitekt, Renzo Piano. Namnet på centret kommer från Jean-Marie Tjibaou, en före detta ledare för frihetsrörelsen FNLKS (Front de Libération Nationale Kanak et Socialiste). Efter en politiskt turbulent tid under 1980-talet avrättades han 1989 av en annan medlem.

CIMG1542

Hyddornas arkitektur innehåller många små detaljer med referenser till kanakkulturen i Nya Kaledonien

Centret tog fem år att bygga och består i huvudsak av tio stycken hyddor,”cases”, indelade i tre grupper (en för varje provins i Nya Kaledonien, se nedan). I varje grupp representerar den högsta hyddan enligt tradition stamchefens stora hydda. Centrets tre stora hyddor mäter 28 meter, det finns 28 olika språk i Nya Kaledonien. Hyddorna är designade med den öppna delen mot Melanesien för att bjuda in andra kulturer. I varje hydda är det permanenta utställningar om bland annat Jean-Marie Tjibaou, olika traditioner, skulpturer och dess betydelse inom kanakkulturen och de olika stammarna. I tillhörande byggnader är det tillfälliga utställningar från lokala så som internationella konstnärer och café. Centret ligger i ett stort grönområde, närmare bestämt på åtta hektar. Vid ankomst går man Kanakernas stig, “le chemin kanak”, runt alla tio hyddor som berättar om livets fem grundläggande stunder enligt kanakerna. De representeras av element i naturen som till exempel växter, rotfrukter och jordens formation.

De tre provinserna som utgör Nya Kaledonien är Province Nord, Province Sud och Province des îles Loyauté. De har varsitt typ av traditionellt boende, det vill säga olika designade hyddor. Modeller av dessa finns också uppbyggda framför centret.

Case traditionnelle - Traditional hut

Traditionell hydda på Loyaltyöarna

Traditionell hydda Province Nord

Traditionell hydda i nordprovinsen

Traditionell hydda Province Sud

Traditionell hydda i sydprovinsen

Inne på området finns det också en konsertscen och det är ett populärt ställe för att anordna konserter med utsikt över havet. Vi har ännu inte haft nöjet att uppleva en konsert där men vi har hört att Scorpions (tyskt hårdrocksband) spelade för några år sedan så vem vet, kanske Metallica som är kända för att spela på lite annorlunda ställen och arenor får för sig att besöka oss?

CIMG1563

Leave a comment

2 Comments

  1. Byron Bay Bluesfest | Varannan vecka i Nya Kaledonien
  2. Genvägen till Koné | Varannan vecka i Nya Kaledonien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: