Ett ofrivilligt namnbyte

Sedan många år tillbaka uppstår det ofta förvirring kring mitt tilltalsnamn när jag rör mig utanför Sveriges gränser. Mitt tilltalsnamn ligger nämligen sist i ordningen av mina förnamn. Då gäller det att komma ihåg att boka flygbiljetter så namnet överensstämmer med passet. När jag åker tillsammans med min mamma blir det extra förvirrat för alla som ska kolla våra boardingkort och pass eftersom vi då heter likadant. I Norge tilltalades jag till och med ibland med alla mina tre förnamn eftersom det inte är ovanligt att ha dubbelnamn som tilltalsnamn i Norge. Jag var förberedd på strul när jag kom hit i och med att jag måste ha ett “carte de sejour” (uppehållstillstånd) efter tre månaders vistelse och om jag ska kunna söka jobb.

På banken började det med att de inte godtog Elina som namn på visa/master kort utan det måste vara det första namnet i passet. Kompromissen, om man vill kalla det så, blev “Mme Elmgart Eva Elina” på mitt masterkort. Checkhäftet var enklare med bara “Mme E Elmgart”. Det tog dryga två månader från besöket på banken tills jag hade det i min hand, korten tillverkas i Frankrike.

Nästa anhalt var sjukförsäkring, också kallad för “CAFAT”. När alla viktiga papper, “le dossier”, inklusive vårt vigselbevis översatt till franska, var inlämnat tog det tre månader innan CAFAT-beviset (ett litet papper) kom på posten. Där hade de valt att kalla mig Eva Eck, återigen första namnet i passet och Franklins efternamn.

Detta påverkade inte mig förrän efter ett läkarbesök då nödvändiga papper skickats in och vi ringde med följdfrågor angående Elina Elmgart. “Nej, hon finns inte i vårt system men det finns en Eva Eck registrerad på ert CAFAT-nummer”. Så nu får jag helt enkelt kalla mig Eva Eck vid kontakt med sjukvården.

Det efterlängtade “carte de sejour” kom till slut i veckan, fyra månader efter att vi påbörjat processen.

CIMG2734

Framsida..

CIMG2735

..som vecklar ut si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett gulligt rosa papper med ett foto jag tog inför körkortsbytet cirka ett år sedan. Så mycket för EU-medborgare…

Next Post
Leave a comment

1 Comment

 1. Otto

   /  5 February, 2013

  Välkommen till klubben! Vi har alla fått leva med våra föräldrars misstag vid namngivningen när vi kommit utomlands. Jag trunkerades precis när det blev intressant: “Ernst Roland O” (-tto försvann). Sedan kunde jag inte få ersättning för läkarkostnader – för det var ju utlägg gjorda för “Ernst”…

  Gör som dina kloka storebröder: Kontakta skatteverket och be dem ta bort dina extra förnamn. Livet kommer att bli “lättare”.

  Storebror Otto Elmgart, no more and no less

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: