Parc Provincial de la Rivière Bleue

CIMG2658

CIMG1345Idag skulle Smalto vara hos veterinären hela dagen så vi passade på att åka till ett ställe som han inte får följa med till, “Parc Provincial de la Rivière Bleue”, grundad 1980. Som ni ser på kartan bredvid är det ett väldigt stort område och från Nouméa tar det cirka en timma att köra. Det är ett naturreservat med biologisk mångfald och hem för många fågelarter, inklusive Nya Kaledoniens nationalfågel “le cagou”. Man kan också stöta på vilda orkidéer, köttätande växter och trädet “le kaori géant”, som är känt för att vara 40 meter högt, 2,70 meter brett och över 1000 år gammalt. Det mest utmärkande för denna park är “Lac de Yaté” som är en vattenfylld dalgång (damm byggd för strömförsörjning) mellan de gröna bergen och den röda jorden i östra delen och sedan övergår i “la Rivière Bleue”, som i sin tur fortsätter norrut. Yatésjön är känd för alla sina dränkta träd (“forêt noyée”, dränkt skog) som sticker upp som vitgråa skelett ur ett blått sammetstäcke.

CIMG2677

CIMG2701Vi visste att det var en stor park så vi körde bilen så långt det var tillåtet och fortsatte sedan till fots med gott mod. Klockan var strax efter nio på morgonen men fuktigheten steg i takt med temperaturen ju längre in i parken vi kom. Kartan vi hade fått vid entrén verkade ha en intressant skala då det ett tag verkade som vi skulle hinna en längre runda runt ett berg, men upptäckte ganska snart att vi inte hade kommit så långt som vi hade önskat och tidsmässigt planerat. CIMG2706Vattnet, orken, benen och modet började sina samtidigt som svetten rann och solen stekte obarmhärtigt. Det kändes som om vi var ensamma i hela parken, tydligen var vi hittills de enda som tog oss an utmaningen att vandra i 35°C.

CIMG2671

Rondell i bushen

Det som australiensarna tycker är svårast och jobbigast med Nya Kaledonien, förutom att köra högertrafik och att allt är stängt på söndagar, är alla rondeller. Jag har börjat vänja mig och förstått att det spelar ingen roll om det är en eller två filer i en rondell, det är öppet för egen tolkning hur man vill köra in, blinka och köra ut. Och till och med i denna enorma och ödsliga park finns det en rondell!

CIMG2719“Le Pin colonnaire” är ett sorts träd som det idag bara finns 19 sorter kvar av i hela världen, varav 13 stycken sorter finns i Nya Kaledonien. De resterande sex sorterna finns i Australien, Sydamerika och Nya Guinea. För melaneserna symboliserar de makt och manlighet och de brukar finnas runt chefshyddan i stammarna. Trädsorten sägs ha överlevt från Trias perioden för 230 miljoner år sedan. Träden kan framförallt ses på paradisön “l’île des Pins” söder om Nya Kaledonien och därav namnet på ön. De kan bli upp till 50 meter höga och när jag kom hit skämtade jag om att i brist på en traditionell julgran så kunde man helt enkelt gå ut i skogen och hugga sig en av dessa häftiga träd, men har i efterhand förstått att det kanske inte är så lämpligt.CIMG2711 Efter en potentiellt salmonellasmittad kycklingbaguette tog vi beslutet att istället för att trotsa vädret och den lilla vattenmängden vi bar på (vi hade redan druckit upp tre liter) att vända tillbaka mot bilen. Jag var (liksom min mor är känd för att vara) fast besluten att någonstans måste jag ju bada så varför inte i den sjö som vi har cirkulerat runt de senaste tre timmarna? Att bada i Yatésjön gör man på egen risk så det var bara att hoppa i där det passade. Ingen vit sandstrand direkt men härligt 28°C blått sötvatten var inte helt fel heller. Bron på bilden markerar var man måste lämna sin bil för att fortsätta till fots eller på cykel och den byggdes i samband med att Yatésjön skapades 1958.

CIMG2710

Gör som cagoun och cykla istället!

Nästa gång vi åker hit tänker vi hyra cykel, som tydligen krävs att man bokar innan. Ett annat trevligt alternativ är att man kan paddla kanot på olika ställen i Yatésjön och norrut längs med “la Rivière Bleue”. Idag har jag, efter snart fem månader här, lyckats bränna mig i solen för första gången, så dessa aktiviteter får ske en mindre varm och solig dag.

Previous Post
Leave a comment

1 Comment

  1. Springa “en brousse” | Varannan vecka i Nya Kaledonien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: