Play that funky music…

Vad lyssnar man på för musik i Nya Kaledonien? Det frågade jag mig själv när jag kom hit då jag först inte fick ordning på radiokanalerna eftersom de lät likadant allihop. Det är inget stort utbud, fem stycken, och så får jag in “France Inter” på min mobil som blivit den kanal jag främst lyssnar på.

Dagen innan jag åkte från NYC släpptes Swedish House Mafias nya singel, “Don’t you worry child” och jag blev förvånad när jag strax efter hörde den här i Nouméa i flera affärer, men aldrig ute på nattklubb. Likaså Aviciis “Levels” spelades i lite hippare surfbutiker men inte på radio eller nattklubb. Det första jag noterade var att svensk musik som är populär i Asien funkar ganska bra här också. Till exempel The Cardigans, Meja, E-type men framförallt Ace of Base och ABBA. De fullkomligt älskar ABBA! Men varför inte Roxette?

la BodegaPå det populära turiststråket och strandpromenaden Anse Vata ligger nattklubben “la Bodega” som är ett bra exempel på hur olika sorters musikstilar blandas under veckans kvällar. Tog man studenten i Frankrike 1988-95 är det en äkta nostalgitripp att festa loss på “la Bodega”. De stora hitsen från 80, 90- och 00-talets Frankrike blandas med klassisk 90-tals R’n’B och hip-hop från USA och The Rolling Stones. Ena kvällen är det latinmusik som gäller medan nästa kväll är “soirée americaine”. Ett stenkast bort dansar sig kidsen (minderåriga) blöta av svett på nattklubbarna på strandpromenaden Baie des Citrons till fruktansvärt dålig technomusik blandat med (för oss) bortglömda eurodance låtar.

Radiokanalen “NRJ Nouvelle-Calédonie” spelar sliskig pojkpop från 90-talet men även fransk house, Justin Bieber, Elvis Presley, soulklassiker, The Doors, The Beatles, halva “Stairway to Heaven”och “Gangnam Style”. Den låt som verkar ha blivit extremt känd under hösten 2012 vilket jag inte märkte av här utan läste mig till på internet. Fransk indie- och folkrock är väldigt populärt på samtliga radiokanaler för att inte nämna surfmusiken.

bob-marley-freedom-fighter-logo-hrMusikgenren som inte oväntat dominerar är reggaemusiken. Många kanaker placerar sina enorma hörlurar runt nacken på högsta volym eller bär helt enkelt runt på en högtalare. Det mest populära är att trycka in en baslåda, eller två, i bilen och köra runt med öppna fönster. Mycket lokal reggae blandas med ikonen Bob Marley, fast av t-shirtarna att döma verkar de ha förväxlat honom med Che Guevara. Det verkar vara en hårfin gräns mellan “Freedom fighter” och “Revolutionary”.

CountryMusicDet jag blev mest förvånad över är den näst största musikgenren i Nya Kaledonien, nämligen countrymusiken. Den är överlägset mest populär i affärer och på radion, det finns bland annat countrytimmen på radion på helgerna (efter att dödsannonserna lästs upp). Vad gör då denna musikstil så långt bort från sitt ursprung? Jo, det är ett av många arv efter amerikanarnas närvaro under andra världskriget i Nya Kaledonien (mer om detta i ett senare inlägg). Countrymusiken passar ganska bra in då landskapet och livsstilen utanför Nouméa påminner om amerikansk western med boskap, hästar, rancher, jakt och ödslig mark.

Sammanfattningsvis verkar Nya Kaledonien vara en musikalisk smältdegel med undantag för några få genrer som klassisk musik, punk och så min favorit, hårdrock. Det är lite tråkigt och jag saknar en äkta hårdrocksbar. Kanske en affärsidé om jag lockar med fransk rock?


“Chanson de l’année” i Frankrike 1998 och mycket populär på “la Bodega”

Det känns ofta som om vi befinner oss i en tidsmaskin som för oss 10-20 år tillbaka i tiden (och det i många avseenden, inte bara när det gäller musik), så snälla ha överseende när vi ses igen om jag inte har fått med mig det senaste från musikscenen…

Previous Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: