Fort Tereka

DSCF3236

Kuendo Bay, en av de tre stränder vi kan njuta av i Nouméa. Hyddorna i vattnet tillhör ett hotell. Bild tagen från högsta kullen i Nouville.

Varför ligger det ett gammalt fort från 1870-talet i Nouméa? Vår gissning var att det hade nog med tyskarna att göra, hur orimligt det än låter att de skulle ha varit ett hot mot Nouméa. Vi ville i alla fall beundra utsikten från den högsta punkten på halvön Nouville i Nouméa och åkte till “le Fort Téréka”. Det var hav åt nästan vilket håll man än tittade så det kanske inte var en helt fel plats för ett krigsfort. Mycket riktigt var det i samband med tysk-franska kriget (1870-71) som Nouméa förstärkte sitt försvar och halvön Nouville, som då var en ö som kort och gott hette Nou, låg strategiskt till för ett fort. Méa betyder ö på ett av Nya Kaledoniens melanesiska språk och Nou betyder sardin, eller liten tropisk fisk. Fortet stod klart 1877, togs i bruk 1878 och avvecklades 1906 på grund av att det inte fanns några utländska hot mot Nouméa och Nya Kaledonien.

DSCF3150DSCF3195

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Fortet består idag av fyra stycken kanoner, en fängelsehåla, alternativt kan det ha varit ett ammunitionsförråd, och en underjordisk gång. Längst upp på toppen av kullen kanske armén satt och drack insmugglad pastis och åt (idag utrotningshotade) grillade fåglar medan de spanade efter tyskarna…

DSCF3161

Om jag kisar kan jag se operahuset i Sidney!

Idag tänker jag på Linda som fyller år, grattis på födelsedagen!!

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: