T.I.NC. (This Is New Caledonia)

Jag har haft lite skrivkramp senaste tiden på grund av en ständigt återkommande frustration över olika saker på denna lilla ö. Då är det lika bra att låta värsta ilskan lägga sig och göra något kreativt av det, som ett inlägg här till exempel.

Kulturskillnader i all ära men vår kommentar till många situationer har ändrats från den spontana “varför gör de på detta viset?!” till “T.I.NC., This Is New Caledonia”. En del av er kanske känner igen “T.I.A.” som en förkortning av “This Is Africa” från filmen “Blood Diamond” och där framställs det knappast som något positivt, snarare en förväntad, stereotypisk och negativ uppfattning av Afrika. Jag ska försöka återge några exempel från Nya Kaledonien som för oss har blivit T.I.NC.

Voulez-vous aller au cinéma?” Något av det vi saknar mest är att gå på bio och se filmer i sin original version. Som svensk och van vid undertexter på film och tv är det otroligt svårt att vänja sig vid hur de dubbar precis allt till franska. Förutom att alla karaktärer har samma opersonliga röst så blir vassa Tarantino-dialoger (som vi älskar) “lost in translation”. Vi hade hört ett rykte om att biografen i Nouméa visade filmer i VO, “version original”. Som väntat blev vi inte mycket klokare efter några musklick på deras hemsida så vi körde till biografen Cinécity och fick svaret;

odysseedepi-Jo, visst visar vi filmer i VO.

-När då?

-Det vet jag inte.

-Kommer det information om det? På er hemsida? Affischer? Annonser i tidningar?

-Vi brukar göra det på torsdagar men det har vi inte gjort på länge. Ni måste komma förbi och fråga de visas…

sourire-suivant

“Le, nästa!” Sådana skyltar hade behövts i svenska köer.

“Carpe diem, quam minimum credula postero – Fånga dagen, betänk ej morgondagen.” I den mataffär där vi brukar handla saknas det ofta priser på en del varor. Då måste kassörskan ringa på personlig hjälp och det tar en bra stund innan assistenten kommer och kassörskan kan be om hjälp. Assistenten i fråga makar sig då i sakta takt tillbaka in i affären och letar upp priset på varan. Ofta tar det så lång tid innan kassörskan ens får hjälp att många kunder lämnar sin vara, eller så gör de det under tiden assistenten tar reda på priset. När assistenten väl har återkommit med informationen men kunden har ändrat sig och lämnat affären, bryr man sig då om att registrera varans pris inför framtiden? Nej. Han orkade inte vänta, kanske nästa kund gör likadant?

Att handla mat i Nya Kaledonien innebär också att man måste besöka tre eller fyra olika affärer för att hitta det man söker och till slut åka hem utan vissa grönsaker, kryddor eller till exempel mjölkprodukter. Mer om detta i ett senare inlägg om att handla mat i Nya Kaledonien.

Le mystère des aspirateurs en Nouvelle-Calédonie.” Att köpa dammsugare har också inneburit en liten dos frustration. Första dammsugaren returnerade vi (två gånger!) och den lämnades ut till oss i ett ganska oförändrat och värdelöst skick. Nu har vi istället pungat ut med en hutlös summa för en som (än så länge) verkar ok men det nya problemet blev att hitta passande dammsugarpåsar.

Outgrundliga äro Herrens vägar, sa prästen när han körde i diket.” Som jag tidigare har nämnt kan det vara ett äventyr i sig att köra bil i Nya Kaledonien. Det är ett gäng oskrivna regler man bör snappa upp för att överleva på vägen. En rondell med två filer utnyttjas inte alltid som den ska precis som en rondell utan väglinjer (jag tolkar det som en rondell med en fil) ofta lyckas innehålla två bilar bredvid varandra. Då kan man kanske tycka att det är en lämplig situation att använda sina blinkers men det är det få som håller med om. Besiktiga bilen är det inget krav på men det kan fungera som försäljningsknep eftersom den nya ägaren slipper göra det. Enda gången man måste visa ett bilbesiktningsintyg är i samband med registrering av ett nytt fordon men det behöver inte vara godkänt.

La patience est une vertu!” För att aktivera el- och vatten samt installera internet krävs det tålamod och välplanerad tid. Först var vi tvungna att ringa på bestämda tider (inte på lunchen!) till OPT (post- och televerket) för att avtala en tid då vi fick komma personligen och framföra vårt ärende. EEC (elverket) och “Calédonienne des Eaux” (vattenverket) nöjde sig med ett personligt besök innan vi fick vatten och el i huset. Väl hos OPT fick vi en telefonlinje upprättad och när den fungerade kunde vi (återigen personligen) gå till “L@goon” för att starta internet som skulle ta “upp till tre veckor”. Vi blev positivt överraskade när det endast dröjde två dagar. Dessutom gäller det att inte glömma “le dossier” som innehåller alla nödvändiga papper som intygar både det ena och det andra.

CIMG2778

Ett urval av de mappar vi har fått för “le dossier”.

Sammanfattningsvis är internet det sista kommunikationsalternativet i Nya Kaledonien, vilket har varit en stor omställning för oss bortskämda svenskar. Vi trodde inte våra öron när vi besökte en internetleverantör som bestämt hävdade att Frankrike är det enda landet i världen som till ett fast månadspris levererar obegränsad datamängd. (Han erbjöd oss 24 GB/månad vilket motsvarar 6-10 nedladdade filmer i HD och blev lite förvånad när vi förklarade vårt mål med internet.) Maxhastigheten är 16mbit/s i Nya Kaledonien och vi har 8mbit/s hemma hos oss. Detta kostar oss 800SEK/månad. Samma hastighet i Sverige kostar 259SEK och för 400SEK får man 10 gånger högre hastighet. Det går nämligen bara en kabel till Australien och egendomligt nog begränsar OPT dataflödet. Vi tycker att internethastigheten är acceptabel (eller så har vi vant oss) förutom mellan kl.17-22 då alla andra slåss om plats på motorvägen till cyberrymden. Vår VoIP telefon som möjliggör att vi väldigt billigt kan ringa till fasta telefoner i bland annat Europa och USA (via internet så klart) krånglar dock, så vi är långt ifrån nöjda.

Vi tröstar oss med att vi är omgivna av en lagun och världens näst största korallrev, avokadofestival och 27°C i havet i februari…

Previous Post
Leave a comment

1 Comment

  1. La vie chère ou la chère vie? | Varannan vecka i Nya Kaledonien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: