Ouen Toro

CIMG2880

Strandpromenaden Anse Vata, södra spetsen. Utsikt från nationalparken Ouen Toro.

lnc1

Foto Les Nouvelles Calédoniennes

Längst söderut på Nouméas spets ligger högsta punkten i centrala Nouméa, nationalparken Ouen Toro. Det var här det blev trafikstockning när en tsunamivarningen gick ut för några veckor sedan den 6 februari. Tydligen utbröt panik både på Fiji och i Nya Kaledonien och i Nouméa hade många försökt ta sig till Ouen Toro vilket orsakade kaos och trafikstockning. En orsak till förvirringen var att lokala myndigheter i Nya Kaledonien behöll tsunamivarningen i några timmar extra efter att “Pacific Tsunami Warning Center” på Hawaii hade hävt varningen. Engelska är begränsat här, likaså internetanvändningen så många förlitar sig enbart på lokal radio. Det var inte många som kunde följa CNN eller nyheterna på internet och paniken spred sig onödigt fort och höll på länge till skillnad från avslutande paragraf i denna artikel. Dessutom är det många som inte kan sitt eget lands geografi. Nya Kaledonien är omgivet av världens näst största korallrev som fungerar som ett naturligt hinder av en eventuell tsunamivåg. Fortsättningsvis var skalvets epicentrum nära Salomonön Santa Cruz, nordost om Nouméa. För att en tsunamivåg ska träffa Nouméa måste skalvet komma från väst, inte öst. Östkusten och de tre Loyaltyöarna öster om Nya Kaledonien hade all rätt till panik första timmarna men med tanke på att en minst 600 meter hög bergskedja sträcker sig över hela ön kändes paniken i Nouméa ganska överdriven.

Map epicenter

CIMG2944

Om kartorna inte är bortrivna så har de intressant skala och svårtolkade svårighetsnivåer. En “lätt” slinga var så brant att det var tur att det fanns träd att hålla sig i.

Ouen Toro nationalpark är, vid undantag för en tsunamivarning, en fantastisk park. Väldigt många joggar, cyklar, rastar hundar och promenerar här dagligen men det känns fortfarande som om man är ensam i den 44 ha stora parken. Jag lär mig fortfarande att hitta bland alla promenadslingor, kartorna är inte så hjälpsamma. Ouen Toro är hemmet för den 3 ha stora “la fôret seche tropical”, den torra regnskogen, som är det mest utrotningshotade ekosystemet i Nya Kaledonien. Dessa skogar finns på flera platser på västkusten i Nya Kaledonien där det är ett torrare klimat än på östkusten. Skogen i Ouen Toro består av 35 olika sorters träd varav 18 stycken är endemiska.

CIMG2928

Utsikt över nationalparken.

CIMG2931

kkkkk

 

 

 

 

Ouen Toro är också platsen där Australiens kustartillerigrupp vid namn “Robin Force” tillbringade sju månader för att installera två kanoner och träna personal under andra världskriget som en del av deras bidrag till Nya Kaledoniens försvar. kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Framförallt är utsikten otroligt vacker och man får en överblick över Nouméas geografi.

CIMG2902

Kitesurfing, en mycket populär sport.

CIMG2946

Nouméas östra kustlinje, vi bor bakom trädets, “le pin colonnaire”, topp. Notera bergen i bakgrunden, det är nog snarare dit man ska ta sig vid en eventuell tsunami.

CIMG2870

Norra änden av Anse Vata som är en mycket populär badstrand framför lyxhotellet “le Méridien” som man kan ana i vänstra hörnet. Framför hotellet slåss kitesurfare och helikoptrar om luftutrymmet på helgerna. 

Idag (28 februari som det har hunnit bli här) fyller svärfar Franklin år och jag gratulerar på födelsedagen!!

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: