Phare Amédée – ett polynesiskt turistparadis

CIMG1961

“Le Phare Amédée” från ovan, bild tagen vid ett tidigare tillfälle.

Cirka 45 minuter med (en snabb) båt söderut från Nouméa ligger ön Amédée med tillhörande fyr vilken man kan åka till över dagen à la minicruisestyle i välplanerad regi av företaget MaryD (vars hemsida till och med känns väldigt proffsig!).  Vi gjorde detta för några helger sedan och för ett acceptabelt paketpris blev dagen späckad med schemalagda aktiviteter. Båten avgick 08.30 från hamnen “Port Moselle” i Nouméa och vi fräste iväg med en hastighet så att vattnet skummade och delfinerna fick kämpa för att hålla tempot med båten. Företagets slogan “Il fait toujours plus beau au Phare Amédée” (det är alltid finare väder på Phare Amédée) kändes inte så aktuell när vi steg iland i stark vind, lätt regn och grå himmel. Innan vi förstod att det var samma personal på båten som skulle öppna butiken på ön hann vi beklaga oss över att butiken inte var öppen, men så fort vi kunde hyrde Franklin och jag snorkelutrustning. Man förblir svensk när lite dåligt väder aldrig har stoppat oss från naturupplevelser tidigare. Första aktiviteten var att åka med “glasbåten”, en båt vars botten av glas gjorde det möjligt att följa fiskarnas liv i lagunen.

DSCF3502

Remoror tyckte det var extra roligt att suga sig fast på undersidan av båten medan den körde.

CIMG3103

Il fait toujours plus beau au Phare Amédée“… yeah right…

På båten var det så kallt att jag på allvar funderade på att köpa den extra dyra långärmade turisttröjan jag sett i butiken men handduken fick duga för tillfället. Antingen var tidvattnet på väg ut eller så var fiskarna helgtrötta eftersom de först visade upp sig när vi började slänga i mögliga baguetter som de glupskt slukade.

CIMG3104

“Mmm, la baguette de l’année dernière!”

CIMG3112

“Suck, dessa turister…”

CIMG3158

Notera “le Phare Amédée” långt borta vid horisonten och de olika färgerna som utgör korallrevet.

Jag var fortfarande insvept i min handduk när vi drack kaffe och väntade på nästa båttur. Vi åkte nu ut med (den snabba och stora) båten som tog oss ut i lagunen till barriärrevet. Franklin och jag är ju bortskämda med att bara ha sett det från ovan men vi fick en ganska vacker bild från havsnivån också. En och annan haj simmade förbi och än en gång fick fiskarna lite härligt möglig baguette att tugga på.

CIMG3139

Världens näst största barriärrev.

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Vi var tillbaka på ön lagom till lunch och nu sparades det inte på krutet. Välkomstdrink, flera kalla lunchbufféer och grillad fisk, räkor och rådjur samt frukter och efterrätter. Allt ackompanjerat av obegränsat med vin till maten, polynesisk dans, musik och sång. Det var fortfarande samma personal som skötte allt och det faktum att hela dagen rullade på enligt ett behagligt tidsschema fick oss att känna oss väldigt långt borta från Nya Kaledonien. MaryD visade sig vara ett väloljat maskineri som vet hur man tar hand om och roar turister. Inte någon gång fick vi en föreläsning om huruvida Nya Kaledoniens ska vara självständig eller inte, inte heller kunde vi se något klotter eller krossat glas.

CIMG3170

Buffé under palmer.

CIMG3174

Polynesisk efterrätt: mango(?)paj, dragonfruit, vattenmelon, ost och vin!

 

DSCF3535

Mauridans? Huladans? Samoandans? Polynesien är stort…

kkkkkEfter lunch var det fria aktiviteter och man kunde bland annat snorkla, vara med och plocka kokosnötter från palmerna, besöka fyren, smälta maten eller fortsätta dricka på den abonnerade stranden för MaryD‘s kunder. Franklin och jag valde det förstnämnda och nu hade solen hittat fram på den tidigare grå himlen. 40 minuter i vattnet försvann snabbt men vi frös efteråt då vattentemperaturen låg på 25°C. Vi såg många fina fiskar, bland annat “Nemo” och sköldpaddor som surfade under oss.

CIMG3193

Vem vill inte snorkla här?

DSCF3540Efter en promenad runt ön som är cirka 400 x 270 meter var vi varma nog att snorkla en stund till innan vi besökte själva fyren. Den är 56 meter hög, en av världens högsta, och Frankrikes första fyr i metall. Den konstruerades i Paris år 1862 innan den plockades isär, skickades hit och byggdes upp på nytt för att tändas för första gången 15 november 1865 på Sankt Eugéniedagen, Napoleon III frus namnsdag. Den fungerar som ljus för båtar som ska genom en av de tre naturliga passagerna i barriärrevet till Nya Kaledonien och har en tvillingfyr på andra sidan jorden i Engelska kanalen, Roches-Douvres fyren.

CIMG3261

Tur att det var nät här…

DSCF3547

MaryD-båten och stranden som abonnerades åt oss…

CIMG3238

Andra sidan ön.

 

DSCF3553Vi hann också med att se en av de fridlysta havsormarna “tricots rayés” som är vanliga på “le Phare Amédée” men också finns i Nouméa. De är dödliga i och med sitt gift men å andra sidan är deras gap så litet att det enda stället de kan komma åt och bita på är huden mellan tumme och pekfinger samtidigt som de är väldigt skygga och helst vill bli lämnade ifred. “Tricots rayés” är också en nationalsymbol i Nya Kaledonien med eget klädmärke, affärer som säljer “tricots rayés” souvenirer och populär karikatyr. CIMG3220

tricots rayés

Efter en härligt innehållsrik och lång dag åkte vi hem och trots en extremt hög ljudnivå på båten sov jag sittandes rakt upp och ner hela turen på 45 minuter. Franklin och jag kunde konstatera att vi hade hittat det enda ställe där Nya Kaledoniens tråkiga självständighetspolitik inte gjorde sig påmind utan vi fick vara enkla turister på en ö där allting fungerade och man inte kunde gå vilse. Men det skulle inte vara Nya Kaledonien utan att vattnet inte fungerade så dusch och handtvätt fick vänta tills vi kom hem.

Leave a comment

1 Comment

  1. Helgdag à la Calédonienne | Varannan vecka i Nya Kaledonien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: