Byron Bay Bluesfest

CIMG3863

Day 1

Höjdpunkten, och den initiala anledningen till att vi åkte till Australien, var Byron Bay Bluesfest! Den varar under fem dagar och vi hade valt att köpa två stycken one-day camping respektive festival biljetter till långfredagen och påskafton. Byron Bay ligger i delstaten New South Wales strax söder om gränsen till delstaten Queensland som vi åkte ifrån. Det är en timmas tidsskillnad mellan Queensland och New South Wales vilket gjorde oss en timma sena till festivalen efter att ha lämnat Brisbane på morgonen i vår hyrbil.CIMG3865 Australien är ju som bekant ett land med påtaglig bilkultur och det var otroligt smidigt att anlända till festivalen i just bil. Biljetterna kontrollerades efterföljt av att vi bandades och sedan höll vi god min gentemot den kebabätande säkerhetsvakten som undrade om vi hade alkohol och glasflaskor med oss. Några minuter senare befann vi oss på one-day camping och nu skulle äktenskapet testas i och med vår första gemensamma tältuppsättning. Jag tänker inte berätta hur lång tid det tog men efteråt var vi fortfarande gifta, och nu med ett (stående) tält att sova i de närmsta två nätterna. På programmet första dagen stod Ben Harper, Jimmy Cliff, Steve Miller Band alternativt Rodriguez eftersom de spelade nästan samtidigt på olika scener. Dagen skulle avslutas med Santana och Manu Chao La Ventura.

CIMG3873

Notera “Coffee” i högra hörnet där man mer än gärna köade över en halvtimma för en kopp kaffe.

Festivalområdet var relativt litet och scenerna låg tätt under stora tält (mycket smart på grund av att när det regnade så duschade det ner och solen kunde skina obarmhärtigt starkt). För att vara en så stor festival med så många besökare var det mycket bra organiserat på alla plan. Påtaglig polisnärvaro men med glimten i ögat, alkoholtestet var till exempel att hoppa hage i gruset på väg in till festivalområdet vilket snabbt hade avslöjat den som druckit för mycket rom i tältet innan (alkohol på campingen var förbjudet). CIMG3876Det fanns rena och många toaletter som spolade och erbjöd handtvätt alternativt handdesinfektion (i alla fall damernas toaletter, herrarnas handhygien verkade inte lika viktig då de fick nöja sig med hederliga bajamajor). “Restaurangerna” serverade god men dyr mat från världens alla hörn och själva serveringen fungerade både effektivt och miljövänligt. En annorlunda vinkel på alkoholförsäljningen var så kallade “drinktickets”. Först fick man köa för att köpa öl, vin- eller spritbiljetter som kunde nyttjas inom olika tidpunkter. Antalet biljetter som var tillåtet att köpa var också olika uppdelat och begränsat, och sedan gick man snällt till nästa kö för att hämta sin dricka.

CIMG3875

Drinkticketkön

Hultsfredsfestivalens alla ungdomar som framåt kvällen vanligtvis ligger avslagna lite överallt kändes väldigt långt borta på Byron Bay Bluesfest. Här var det barnfamiljer, främst 30- och 40-åringar men framförallt oväntat många 40- och 50-talister samt en och annan rullator. Det enda negativa med den höga medelåldern var att de hade med sig stolar och ockuperade därmed större delen av publikytan.

Kaffe verkade vara en lika populär dryck som alkohol men tyvärr var det bara ett ställe som sålde kaffe så ville man punga ut 5-8 AUD (cirka 30-50 SEK) fick man tålmodigt vänta i en halvtimme först. Nu kanske kaffet i sig var värt väntan men inte när Jimmy Cliff öser bredvid. Han var, förutom Manu Chao så klart, bäst och mest sevärd under fredagen. Ben Harper var så deprimerade att Jeff Buckley framstod som en glad prick medan Rodriguez lät som en latinsk Bob Dylan (de som har sett Bob Dylan live vet att han bäst uppskattas på skiva). Vi upptäckte så klart några, för oss, okända guldkorn också som ibland är det bästa med att gå på festival.

CIMG3909

Efter Manu Chao kunde vi vrida ut T-shirtarna av svett och stapplade hemåt till tältet med hesa röster i eufori, precis som det ska vara!

DSCF3924

Day 2

DSCF3900

Vår frukost innan vi hittade “general store”…

DSCF3914

Grannens barbecue, australiensarna vet hur man campar!

Dag två inleddes med jakten på frukost kombinerat med att banda om oss så vårt tält fick stå kvar en dag till. “General store” precis utanför festivalområdet sålde allt man kunde tänkas behöva på festival, inklusive snabbtillverkad frukost och 45 minuters väntan på kaffe. Under tiden jag väntade på kaffet noterade jag att det som tydligen var mest populärt att köpa var dagstidningen (konstigt med tanke på att det var helg), is och färdigskivade brödlimpor. Klockan två skulle vårt första band gå på, SOJA, men det var lite besvikna som vi började utforska festivalområdet istället (vi kan se SOJA nästa vecka på Centre Culturel Tjibaou igen om vi vill eftersom de tydligen ska spela här). Till skillnad från gårdagens regn sken solen härligt varmt idag och återigen upptäckte vi flera bra band som spelade under tiden vi vandrade runt på festivalområdet.

CIMG3938

Status Quo i bakgrunden, G&T på burk och vad står härnäst på programmet?

Nästa besvikelse blev Dropkick Murphys som spelade innan Iggy Pop och nu delades festivalen in i två läger. De som värmde upp inför Iggy Pop till Dropkick Murphys och de som tålmodigt väntade på Led Zeppelins gamla sångare, Robert Plant, under tiden som Status Quo spelade. Tyvärr valde den äldre delen av publiken att hänga på Robert Plant vilket innebar att väldigt många stolar var utplacerade och fler publikplatser försvann. Vi kom inte så långt fram som önskvärt och skulle precis till att börja vår smidiga tränga-oss-osynligt-förbi-sidledes men märkte att det inte riktigt var “coutume” och gav upp. Det spelar tydligen ingen roll hur många “excuse me” och “I’m sorry” man hasplar ur sig, tränga sig är tydligen inte ok. Egentligen spelade det ingen roll eftersom hans konsert var helt magisk ändå! Äntligen en rockstjärna som har åldrats med stilen, hälsan, rösten, utseendet, kreativiteten och följaktligen värdigheten i behåll.

CIMG3945

Robert Plant and the Sensational Space Shifters

Vi var mycket trötta men nöjda när vi lämnade festivalområdet på söndag morgonen för en “Big Byronian Brekky” i Byron Bay.

En kort video från officiella hemsidan

Next Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: