Brisbane

DSCF3803

Brisbane skyline

Vi landade en sen lördag kväll på Brisbanes internationella flygplats och skulle spendera fem följande dagar i Brisbane med omnejd innan Byron Bay Bluesfest. Vårt boende låg i stadsdelen Fortitude Valley, eller “the Valley” enligt lokalbefolkningen. Tidsskillnaden från Nya Kaledonien hade gjort oss en timma sena till lördagskvällens party och det var en smärre chock för oss att möta utelivet i Brisbane efter månader på en liten söderhavsö. Jag kunde snabbt konstatera att för att passa in borde jag ha en tatuering på låret, hotpants eller blommig kortkort klänning med bar rygg och skyhöga klackar, alternativt kilklack eller platåskor. Det tog ett tag att vänja sig vid så mycket onyktert folk, trängsel, musik och att behöva visa legitimation och få sina skor ifrågasatta av den minst fem år yngre dörrvakten.

CIMG3616Följande dagar ägnades åt museum, zoo, sightseeing, shopping, indiska- och thailändska restauranger. Det finns inte en enda indisk restaurang i Nya Kaledonien och det var först nu vi insåg att vi inte har ätit riktigt god thailändsk mat här heller. Förutom trevliga restauranger som serverade god mat av servicekunnig personal så kändes det kliniskt rent överallt. Inget skräp, cigarettfimpar eller krossat glas. Brisbanes transportsystem rullade som ett välsmort urverk, det fanns till och med gratis wifi på tågen! Vart man än vände sig så mötte man vänliga och glada ansikten som svarade trevligt och informativt på våra frågor.

k

CIMG3597

Turisterna har anlänt!

DSCF3689

Jag på South Bank Parklands Cultural Center med Brisbane CBD i bakgrunden.

CIMG3617

Trevlig park i stadsdelen South Bank Parklandsk

CIMG3612

HMAS Diamantina (K377)

CIMG3712

Franklin letar efter ubåtar…

CIMG3706

…och gormar order.

CIMG3721

Instruktioner hur man hälsar på en officer, inte en gentleman

CIMG3738

Götlaborgs flagga fanns på museet

Det roligaste museet var Queenslands Maritima museum (Museum of Brisbane var tillfälligt stängt för renovering, Museum of Queensland riktade sig främst till barn och Gallery of Modern Art, GoMA, krävde sin dos av centralstimulerande för att uppskattas). Queensland Maritime Museum bestod i huvudsak av båten HMAS Diamantina (K377) som sjösattes 1944 och stöttade Australiens armé under andra världskriget. Efter kriget utförde man oceantopografiska mätningar med henne och man hittade den då djupaste kända delen i Indiska Oceanien 1960. De flesta museum låg samlade på South Bank Parklands som är en stadsdel i centrala Brisbane med bland annat konstgjorda stränder och saltvattenpooler, marknader, restauranger och små regnskogsparker.

k

Utav de två zoo vi besökte var vi först på Lone Pine Koala Sanctuary strax norr om Brisbane och som vi åkte båt till längs med Brisbane river. Som namnet avslöjar har de många koalas, närmare bestämt 130 stycken. Orm- och reptilhuset gick jag ganska snabbt igenom. Man kunde hänga med frigående emus och kängurus i en park och stöta på dingos i koppel. Många var de kändisar som låtit sig fotograferas med en koala genom åren och jag undrar om de behövde betala hela 16 AUD (105 SEK) för det?

DSCF3768

Jag och Viola.

CIMG3641 - Kopia

Notera den sköna sittställningen. Tydligen har de en platta bakom rumpan och har därmed ingen känsel. Smart med tanke på att de sover sittandes 20 timmar om dagen, som gjort för sittsår annars…

DSCF3753

Franklin är inte så kaxig som han ser ut…

Nästa zoo vi besökte var Australia Zoo som ligger cirka en timma norr om Brisbane i Beerwah. Det ägdes och drevs av Australiens nationalhjälte Steve Irwin. Hans bild och röst fanns överallt och eftersom krokodiler var hans hjärterbarn fanns det väldigt många sådana, alla tydligen fångade av Steve eller hans pappa eller födda i parken. Klockan tolv bjöds det på en show som var ganska imponerade med fåglar mer väldresserade än Smalto och så närkontakt med en krokodiler förstås.

CIMG3760

Crikey!!

DSCF3867

En Bengalisk och väldresserad tiger som posar

CIMG3816

Som den kisse hon är så älskade hon mjölk.

DSCF3825

Djurskötaren missade krokodilens gap med fisken

DSCF3727

De ser alltid nyvakna ut…

CIMG3835

Visar sig från sin bästa sida

DSCF3847

Varför betala 2 AUD (13 SEK) för mat som kängururna antagligen bara är trötta på när man kan locka med gräs?

DSCF3870

En wombat i sele

CIMG3844

En utter kanske inte är så exotiskt för oss svenskar men den här hade hur kul som helst med en bandyboll och de var riktigt roliga att titta på

Sammanfattningsvis uppskattade vi Brisbane så mycket att staden, och framförallt Australiens östkust, kvalade in på vår lista över framtida potentiella boplatser.

Previous Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: