Strandlös i Söderhavet?

I centrala Nouméa finns det två fina badstränder, Anse Vata och Baie des Citrons. Nära oss där vi bor ligger Magenta stranden som inte är lika fin och behöver regelbundet städas på grund av alla fester på helgerna. Den duger gott till bad trots att det är ganska långgrunt och när det är lågt tidvatten är den minst 1500 meter långa stranden en av Smaltos favoritplatser att leka på.

2013-04-06 10.23.43

Magenta stranden i helgen

I helgen gick Smalto och jag vår vanliga promenad till Magenta stranden då jag upptäckte att den är stängd på grund av förorening. Orsaken till föroreningen är, enligt en artikel i den lokala dagstidningen, förhöjda halter av e-coli bakterien. Länk till artikel i dagstidningen “Les Nouvelles Calédoniennes.

CIMG2869

“Le Méridien” och en liten del av Anse Vata. Bild tagen vid ett tidigare tillfälle

I fredags sprang jag längs med Anse Vata och Baie des Citrons och upptäckte att Anse Vata var stängd på grund av samma anledning, förorening. Baie des Citrons å sin sida är under renovering och stängd på grund av det. Framför lyxhotellet “Le Méridien” finns det en liten strandsnutt där man kan bada, som för övrigt är en del av Anse Vata. Är det för turisternas skull?

CIMG4006

Den annars smockfulla Anse Vata var skrämmande tom i fredags…

CIMG3997

…likaså Baie des Citrons

Byggarbetet på Baie des Citrons har det nämnts om i tidningen (länk till artikel i “Les Nouvelles Calédoniennes”) och nu ska de bredda stranden med minst fyra meter under nio månader för hela XPF 370 miljoner (26,5 miljoner SEK).

Detta lämnar oss med en minimal bit av Anse Vata där ALLA hänger och vi befinner oss på en tropisk ö i Söderhavet utan stränder…

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: