Denguefeber i Nya Kaledonien

Nya Kaledonien skiljer sig från många andra tropiska länder där man vanligtvis stöter på hajar, dödliga spindlar och ormar, malaria, förorenat dricksvatten och andra skumma tropiska sjukdomar man bara hört talas om på vaccinationsmottagningen. Förutom Seychellerna, som hade sin första hajattack riktad mot en människa på 50 år för två år sedan, så är Nya Kaledonien, ur ett hälsomässigt perspektiv, det säkraste resmålet i närheten av ekvatorn. Det finns inga hajar som attackerar människor, inga farliga djur (tydligen har Australiens farligaste spindel “Redback” liftat hit men den är väldigt skygg och ingen verkar ha råkat ut för den vilket en biolog upplyste Franklin om), inga tropiska sjukdomar eller rabies och vi kan dricka kranvattnet utan problem. Men vi har ett undantag, nämligen denguefeber. I år är det värsta epidemin med flest bekräftade sjukdomsfall och till och med dödsfall sedan 1995 med 150 insjuknandes per dag. 1 april var det 6378 stycken som hade rapporterats insjukna sedan september förra året och allt tyder på att det kommer att bli den värsta epidemin i Nya Kaledonien någonsin.

denguemyggaMyggan som bär på dengueviruset ser ut som på bilden ovan med randiga ben och kropp och heter Aedes aegypti, det är samma mygga som sprider gula feber viruset. Jag har smällt x- antal sådana under min tid här och har därmed blivit biten lika många gånger, men har inte känt av de symtom som kopplas till “break-bone-fever” så som en plötsligt uppblossande feber över 40°C, huvudvärk, rygg-, muskel- och ledsmärtor, blodsprängda ögon, och hudutslag likt mässlingen. Kräkningar kan förekomma och petekier kan uppstå efter ett par dagar. Ett fåtal drabbas av blödande denguefeber som är ett allvarligt och livshotande tillstånd då det uppstår blödningar i inre organ. Viruset har fyra olika typer och blir man smittad från en av de typerna är man immun resten av livet gentemot just den typen, men endast en kortare period gentemot de andra tre. Är man immun mot en typ men blir smittad utav en av de andra tre innebär det risk för allvarligare komplikationer. Därför är det viktigt att be om ett blodprov som verifierar ens symptom om man misstänker att man har denguefeber. Det finns inget vaccin och behandlingen är symtomatisk, det vill säga riktar sig mot den insjuknandes symtom. De insjuknande som vi har pratat med berättar om en vecka i sängen med hög feber och en diet i huvudsak bestående av vatten och Panodil. Många som smittas av denguefeber upplever inga symtom och kanske är vi en del av den gruppen?

Vad gör då Nya Kaledonien för att försöka förhindra ökad förekomst av denguefeber ute i samhället? Jo, vi får ibland besök av människor i vita dräkter som sprutar vit gas (insektsmedel), och i de centrala delarna av Nouméa åker de runt med lastbilar och sprutar insektsmedel. Vi har dock hört talas om en högre frekvens av besprutning i de socioekonomiskt bättre stadsdelarna. Hemma hos oss tömmer vi stående vatten utomhus, har på oss myggmedel och har alltid en myggspiral tänd när det börjar skymma.

dengue-epidemic-brochure

Informationsbroschyr från “DASS, la Direction des Affaires Sanitaires et Sociales”

Leave a comment

3 Comments

 1. Jag delar inte din uppfattning om de olika fångarna på NC. “Les Communards” är beteckningen på de som deltog i Pariskommunen 1870 och som efter nederlaget deporterades till olika “bagnes”, Upprorsmännen i Algeriet under senare delen av 1800-talet deporterades också till bl a NC, men de var inga “communards”, utan araber som inte gillade kolonialmakten. “Bagnard” är en beteckning på alla som skickades till “le bagne”, tvångs- och arbetsläger i Franska Guyana (Djävulsön) och NC i första hand. Kolla med Wikipedia eller le Petit Larousse.
  Detta förtar inte den som vanligt rappa och lättlästa stilen du odlar som alltid är lika trevlig att ta del av. Bsx/bôpère

  Reply
  • Feedback är alltid uppskattat!
   Det är många begrepp att hålla reda på, och på ett främmande språk..
   Verkar som om min lärare på Röda Korset inte kan sin familjehistoria ordentligt.
   “I’m not a very good writer, but I’m an excellent rewriter.” ~James Michener
   Kram

   Reply
 1. Mellan två stormar och en epidemi | Varannan vecka i Nya Kaledonien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: