La vie chère ou la chère vie?

“La vie chère” betyder det dyra livet och är något av ett begrepp här i Nya Kaledonien. Enligt en rapport i lokaltidningen förra året är Nya Kaledonien det dyraste territoriet utanför Frankrike med hela 34% högre priser än Frankrike. Det näst dyraste territoriet är Franska Polynesien (Tahiti) med 26% högre priser. Det billigaste territoriet är Réunion med endast 6% dyrare priser än Frankrike, se tabell nedan:

Prisjämförelser: Nya Kaledonien vs. Frankrike

Kostnad i Nya Kaledonien
Livsmedel

+65.4%

Fritidsaktiviteter

+43.4%

Hotell, restaurang

+42.8%

Alkohol, tobak

+42.5%

Hyra, vatten, el

+38.9%

Kläder, skor

+38.6%

Möbler, hemelektronik

+38.3%

Tele, kommunikation

+35.6%

Hälsa, sjukvård

+34.4%

Andra produkter och tjänster

+27.0%

Transport

+0.9%

Totalt snitt

+34.0%

2013-02-22 14.11.57

Bilden bredvid är ett bra exempel på något som är oförskämt dyrt. Den populära osten “Caprice des Dieux” (300 g) kostar hela XPF 1 160 (€ 9,72) jämfört med € 2,97 i Frankrike! Ost och yoghurt står i topp som det dyraste i mataffären eftersom de är färskvaror som flygs in. Även om yoghurtselektionen kan liknas vid den amerikanska är det inte värt det och jag kan tänka mig att man tjänar på att köpa sig en yoghurtmaskin. Det känns ju lite snopet att flytta till Frankrike (ja, Frankrike på andra sidan jorden men ändå!) och så har vi knappt råd med ost och vin… Ska vi dricka vin som inhandlas i mataffären för överkomliga priser får vi hålla till godo med viner från Bordeaux. Det finns tjusigare vinbutiker men i takt med att inredningen blir finare och servicen tillgänglig så stiger vinpriserna. Som svensk kan jag tycka att den lokala ölen har ett överkomligt pris i affärerna (24st, 33 cl, 5,0%, för cirka 195 SEK) men vill man dricka något annat än “Number One” och “Manta” får man betala bra mycket mer. Men men.. when in Rome…

2013-03-07 14.56.23 - Kopia

Stapeln till vänster är “Manta”, 9st(33cl) för XPF 850 = XPF 94,50/burk. (59 SEK/9 öl)
Stapeln till höger är “Number One”, 24st(33cl) för XPF 2 795 = XPF 116,50/burk. (195SEK/flak)

CIMG3272

Tomt är det även på marknaden ibland…

“When in Rome…” det är så vi har lärt oss att tänka när det gäller matlagning och handla mat här. Vi väljer inte bara bort laxen för att den kostar cirka XPF 3 000/kg (210 SEK/kg), utan också för att ibland finns det ingen lax. Jag har gett upp med att planera handling med förberedda listor för som regel fattas det alltid något i affären och jag måste improvisera i slutändan ändå.

 

2013-03-20 10.15.39Vi bor på en tropisk ö där bananerna, mangon, ananasen, papayan, passionsfrukterna, kokosnötterna och melonerna finns i överflöd jämfört med befolkningsmängden, speciellt på öarna, men många av de frukterna importeras ändå. När jag först kom hit och vi körde norrut längs gröna ängar med betande mjölkkor och köttdjur samt höns kunde jag inte låta bli att undra var är all mjölk, kött och ägg? (Det importeras nämligen också från Frankrike, USA, Australien och Nya Zeeland.) bananerDetta förblir ett stort mysterium i Nya Kaledonien men en faktor att ta hänsyn till kan vara den lilla befolkningsmängden som inte räcker till för investeringar i bättre infrastruktur och produktion. Nya Kaledonien producerar 40% av sina egna jordbruksbehov och jordbruk sysselsätter endast 5% av befolkningen och utgör cirka 1% av Nya Kaledoniens BNP. Just nu kan vi dock njuta av lokalodlade avokados stora som handbollar och i december kunde vi äta ihjäl oss på litchies. Tyvärr blir en liten ö väldigt drabbad av naturens krafter som när stormen Freda passerade oss i början av januari och vi var utan lök och bananer hela januari innan staten bestämde sig för att importera 150 ton lök.

CIMG2764

Svärdfisk, ris, tomat-lök-maggi-sås, baguette, lokal öl och den oumbärliga smakhöjaren Maggi.

port moselle marknad

Marché Municipal

Eftersom jag sedan december inte äter rött kött är det kyckling, fisk och skaldjur som dominerar hemma hos oss. Istället för den hutlöst dyra laxen från Nya Zeeland njuter vi av lokal svärdfisk, mahi mahi, färsk tonfisk och räkor större än Franklins tummar som inte är särskilt dyrt. Om vi vill kan vi varje morgon åka till “Marché Municipal” i hamnen och handla färska frukter, grönsaker, havets frukter och fiskar. CIMG3485Förutom ris som är absolut billigast är potatisen inte fel, varken i pris eller smak. Grönsakernas och frukternas kvalitet och pris varierar beroende av årstid och vi får helt enkelt anpassa oss och göra det bästa av vad säsongen har att bjuda på. Kanakernas favoritmat jams, taro och den traditionella melanesiska maträtten “Bougna“, är billiga alternativ men inte särskilt nyttigt.

Hur vanliga kaledonier klarar “la vie chère” är också ett mysterium för oss. Nya Kaledonien har en av de största ekonomierna i Stilla Havsregionen med en högre BNP per capita än Nya Zeeland men det råder stor socioekonomisk skillnad mellan de olika folkgrupperna. Minimilönen ligger på XPF 152 000 (=10 900 SEK) och jag har läst att en lokal läkare tjänar cirka XPF 300 000 (=21 500 SEK) samtidigt som de franska statsanställda och militärerna har dubbel lön (från Frankrike).

Vi har inte mycket utgifter i och med att vi bara är två och klarar oss med en bil. Äkta kaledonier har båt, dyker och kite- eller vindsurfar regelbundet. Hyra eller köpa hus är väldigt dyrt (vår hyra här motsvarar våra tidigare totala omkostnader för en dubbelt så stor bostadsrätt i Göteborg). El- och vattenkostnader är dyrare än i Sverige. Internetpriserna (om man nu har internet) är tredubbla Sverige och varje familj har minst en bil, men de flesta har nog två. Ska man resa till andra öar i Söderhavet, Europa eller närliggande Australien är det flygbolaget Air Calin som sätter priserna (vår tre timmars flygresa till Brisbane kostade lika mycket som att flyga Stockholm – Los Angeles t/r) och ska man resa inom Nya Kaledonien är hotellpriserna inte att leka med heller, speciellt på öarna.

Men som på alla andra ställen i världen när hushållskassan sinar blir folk kreativa. Rådjuren som importerades från Frankrike för jakt är lika populära att jaga idag som för 150 år sedan och varje helg kan man köpa “brochette de cerf” längs med vägarna i Nouméa. Det skiljer endast några hundra meter mellan kåkstäderna och lyxvillorna men det är nästan lika fina bilar innanför grindarna som utanför plåtskjulen. På min springrunda passerar jag en kåkstad och doften av grillat rådjurskött för att fortsätta längs med havet och heja på alla fiskare som står och fiskar längs med kusten. Att grilla nyfångad fisk vid klipporna verkar vara ett trevligt lördagsnöje så får vi det knapert är det väl bara att inhandla ett jaktgevär och ett fiskespö.

Previous Post
Leave a comment

2 Comments

  1. Generalstrejk i Nya Kaledonien | Varannan vecka i Nya Kaledonien
  2. Alkohol och vapen, problèmes calédoniens | Varannan vecka i Nya Kaledonien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: