On the road

CIMG4165CIMG4187Förra veckan gjorde vi en liten utflykt “en brousse” (det vill säga utanför Nouméa) tillsammans med Franklins mamma i fyra dagar. Nya Kaledonien består av ett fascinerande landskap och jag förstår hur James Cook tänkte när han gav namnet “La Nouvelle-Calédonie” till denna ö när han var här år 1774. Caledonia betyder Skottland på latin och James Cook hade helt rätt i att Nya Kaledonien påminner mycket om Skottland, därav namnet “Nya Skottland”.

Vi började vår resa med att köra nordväst från Nouméa för att efter cirka en och en halv timma vid La Foa svänga norrut och korsa ön mot Kouaoua.

on the road map

Vägen mellan La Foa och Kouaoua gick genom den vackraste natur jag har sett.

DSCF4171CIMG4171CIMG4186Inte långt från La Foa finns det en park som heter “Le Parc Des Grandes Fougères” (De stora ormbunkarnas park) som vi passade på att besöka. Dessa enorma ormbunkar, de största på denna jord och en endemisk art som lever kvar sedan dinosauriernas tid, växte överallt längs med vägen mot Kouaoua. Vi var omringade av stora vackra träd (jag inte kan namnet på), höga palmer, bladiga buskar och enorma bambuträd som hängde som klasar längs med små floder och bäckar. Kanske är det på grund av att det regnar väldigt mycket på östkusten som allting växer så mycket?

DSCF4196

Bambuträd

Strax innan Kouaoua svängde vi norrut för att senare kunna följa östkusten norrut mot Poindimié. På rejält slingriga vägar byttes den gröna växtligheten så småningom ut mot nickelgruvor.

CIMG4191 - KopiaDSCF4211

kkEn del kanske tycker det är vackert, andra fruktansvärt hur naturen har förstörts. Ur den ekonomiska synvinkeln skulle Nya Kaledonien inte vara det civiliserade land det är idag utan nickelindustrin.

DSCF4245DSCF4199

DSCF4224

DSCF4240

DSCF4239

DSCF4234

DSCF4262

DSCF4259

När vi till slut kom fram till kusten bytte landskapet återigen skepnad och det var lummig, grön och tät palmskog på vår vänstra sida medan havet låg några meter från oss på höger sida. På östsidan ligger bergskedjan mycket närmare kusten, vägarna är smala och slingriga och har nog inte ändrat sig så mycket de senaste 40 åren sedan nickelboomen under 1960- och 70-talet. Östkusten är också känt för sitt regniga klimat. Det är anledningen till att fransmännen som kom hit under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet bosatte sig och utvecklade infrastrukturen på västkusten.

DSCF4281

DSCF4357k

l

En och annan spännande bro behövdes också passeras. Extra viktigt att kommunicera med mötande bilister…

DSCF4303

Bwa’s vattenfall

 

k

kHalvvägs till Poindimié hittade vi ett litet vattenfall men temperaturen övertygade oss inte. Eftersom vi hade kört in på någons privata mark lämnade vi “la coutume”.

DSCF4283

Här lämnade vi “la coutume” som var några 100 francs

Enligt “la coutume” åker eller går man inte bara på någons mark utan att göra sin närvaro känd och ha med sig en enkel gåva. Denna gåva ska överlämnas på en neutral plats så att mottagaren kan välja om han/hon vill ta emot gåvan eller inte. Enligt kanakerna lånar vi alla jorden och bör därmed visa respekt. Den enda levande varelse vi träffade var en skabbig svart hund som travade runt mellan alla blommor som var till salu framför ett till synes obebott hus. Vi lämnade en symbolisk summa pengar, kände på vattnet, tog lite kort och åkte vidare.

Efter Poindimié svängde vi sydväst och korsade ön mot västkusten och Koné.

DSCF4378 - Kopia

DSCF4395

Västkustvägen ligger längre bort från havet men från en liten höjd kan man se lagunen.

DSCF4396Här besökte vi en minnesplats för alla de soldater från Nya Zeeland, Australien, USA och Nya Kaledonien som dog i andra världskriget. Denna minnesplats ligger vid en gammal flygplats som byggdes just för andra världskriget men hann knappt användas innan kriget tog slut. Man kan ana landningsbanan i mitten/vänster av bilden.

CIMG4232Ingen riktig roadtrip utan punka och strax innan La Foa på vägen mellan Koné och Nouméa fick Franklin byta däck på vår kära “Golden Chimney” för första gången.

Leave a comment

1 Comment

  1. Springa “en brousse” | Varannan vecka i Nya Kaledonien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: