Generalstrejk i Nya Kaledonien

Frankrike och fransmännen är kända för sin förmåga att strejka titt som tätt men Nya Kaledonien tar det steget längre. Söker man på artiklar om “la grève” på dagstidningen “Les Nouvelles Calédoniennes” får man lätt upp mot 1000 träffar. Sedan jag kom hit upplever jag det som om det alltid är några som strejkar. Om inte självständighetsförespråkarnas fackförbund USTKE (Union Syndicale des Travailleurs Kanak et des Exploités) strejkar för att nio stycken portugiser hämtades hit för detaljerat arbete på det nya sjukhuset som byggs strax norr om Nouméa, så är gruvarbetarna upprörda över att stora arbetskontrakt går till utländska företag istället för lokala. Vår mataffär “Géant Casino” har också haft stängt på grund av strejk och för några månader sedan var det privata ambulansföretag som vägrade svara på akuta larm.

2013-05-15 11.25.12Idag 15 maj börjar en generalstrejk mot, “la vie chère“, som jag skrev ett inlägg om för några veckor sedan. Syftet med dagens strejk som även kommer att fortsätta i morgon, är att “..få en allmän nedgång i priserna och genomföra ekonomiska och sociala överenskommelser.” Det ekonomiska och sociala avtal som det syftas på signerades den 12 juni 2012 av medlemmar i kongressen (förutom två partier och regeringen), “intersyndicale” (inofficiell sammanslagning av olika fackförbund) och USTKE, men har ännu inte genomförts.

Det är fem stora fackförbund som strejkar (tillsammans utgör de “intersyndicale“). Rent praktiskt innebär det att samtliga inrikesflyg är inställda, vissa banker och skolor är stängda, “fonctionnaires” (statligt anställda) som arbetar med bland annat post, tele, vatten, el, energi, vård och omsorg strejkar, arbetet på nickelgruvorna står still och stora mataffärer har stängt. I verkligheten blev vi inte särskilt påverkade. Morgontrafiken var lika påtaglig och mindre affärer var öppna men väderprognosen var baserad på gårdagens data…

Det största och äldsta fackförbundet USOENC, har 10 fackföreningar och är även medlem i Internationella fackliga samorganisationen, IFS, precis som svenska LO, TCO och SACO. De samarbetar också med franska CFDT (Franska demokratiska arbetsförbundet). Istället för att enas mot något som alla invånare i Nya Kaledonien blir berörda av så fördömer självständighetsförespråkarnas fackförbund USTKE strejken. De anser att USOENC och de andra fackförbunden utnyttjar fattiga människors förhållanden för att propagera för ett helt annat politiskt, men minst lika debatterat och känsligt ämne, nämligen självständighetsfrågan. USOENC tillbakavisar anklagelserna.

DSCN0223

Gator avspärrades..

DSCN0227

..åt alla håll.

Det är inte första gången Nya Kaledonien strejkar mot “la vie chère”. För två år sedan var det den 17 maj i ösregn. Vi får se hur det blir närmsta dagarna och vad som kommer att hända framöver. Jag kunde inte hålla mig från att köra till centrum i morse, känna på stämningen och ta lite kort.

DSCN0229

Inklusive paradgatan “Avenue Victoire”

“Det är alltid den lilla människan som betalar! Men det är slut med det nu!”

Låten “la vie chère” skriven strejken till ära är ganska catchy..

DSCN0226

Franska flaggan och Kanakyflaggan på var sin sida om fackföreningen CSTNC’s flagga

DSCN0233

Demonstrationen har nått regeringsbyggnaderna vid hamnen “Port Moselle”

Solen stekte idag och det var tappra demonstranter med gott humör som långsamt marscherade längs med Nouméas gator till lastbilshögtalarnas reggae rytmer. Hälften av Nya Kaledoniens befolkning är under 30 år men den åldersgruppen var inte representerad i demonstrationen utan de hängde i palmernas skugga och betraktade det hela bakom mörka solglasögon. Jag hade önskat ett litet större engagemang från Nya Kaledoniens ungdomar i en sådan viktig fråga.

Previous Post
Leave a comment

2 Comments

  1. Otto

     /  21 May, 2013

    Just det där med att strejka för “le pouvoir d’achat” har jag alltid gillat. Sker gärna santidigt som strejk för att “le prix a la pompe” är för hög. Je suis en colère, donc je strejkar, typ…

    Reply
  1. Räk- och rådjursfestival i Boulouparis | Varannan vecka i Nya Kaledonien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: