No petrol today

Idag har generalstrejken pågått i 11 dagar och nått dagen “D” då alla fackförbund möter regeringen kl.14 och förhoppningsvis når en kompromiss. Sedan förra onsdagen har de stora mataffärerna varit blockerade av hundratals medlemmar från fackförbunden som slagit upp tält, grillat, spelat gitarr och sjungit för att få tiden att gå på de enorma parkeringsplatserna framför affärerna. Andra har blockerat vägar och i onsdags började de blockera hamnen så att inget livsmedel eller bränsle kunde lämna hamnen. De resulterade i sin tur i att igår tog bränslet slut på ön. I Koné fick man tanka för max XPF 3000 (cirka 200 SEK) och redan vid lunchtid var det tomt på bensinmackarna i de mindre samhällena. I Nouméa gick ryktet om sinande bensinpumpar och jag var sist in på en bensinstation innan de stängde igen strax efter lunch. Kl.14 igår var 80% av alla bensinstationer utan bränsle och till kvällen var det tomt överallt.

2013-05-24 11.50.47Paniken spred sig under tiden jag väntade på min tur att få tanka och det såg likadant ut på de andra bensinstationerna jag passerade i Nouméa.

ESSENCE3

Foto Les Nouvelles Calédoniennes

Under eftermiddagen och kvällen blev detta en allt vanligare syn…

Gasen sinar också och sjukhus, kliniker och industrier klarar sig inte många dagar till. Vi har handlat livsmedel hos de flitiga vietnameserna (med undantag för en dag då jag lyckades pricka in en dag som de faktiskt hade öppet i den stora mataffären) som inte har strejkat men nu får de inte heller sina varor från hamnen.

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: