Räk- och rådjursfestival i Boulouparis

Vi väntar fortfarande på att regeringen och fackförbunden ska komma fram till en lösning angående strejken och “la vie chère , diskussionerna pågår sedan igår eftermiddag. Vi ville trots fortsatt bränslebrist besöka den kända “fête du cerf et de la crevette” (räk- och rådjursfestivalen) i Boulouparis som ligger cirka en timma norr om Nouméa och pågår denna helg. Precis som i Sverige är det nu festivalsäsong och det är olika teman som avlöser varandra under vintern här. För inte så länge sedan var det avokadofestival på Maré, vattenfestival i La Foa och jätteomelettfestival i Dumbéa då de lagar en omelett av 27 000 ägg (som tyvärr blev inställd i år på grund av regnstorm och översvämning). I juli är det mandarinfestival i Canala och kokosfestival i Poindimié. I augusti är det lantbruksfestival i Bourail, biff-festival i Païta och trädgårdsfestival i Sarraméa.

DSCN0358

Räkor och rådjur är Nya Kaledoniens levande varumärken och förutom nickel är räkor den främsta exportprodukten. Rådjur finns det till och med för många av, cirka 300 000 stycken på hela ön, och de jagas frekvent för att de förstör och äter upp endemisk flora.

DSCN0347

DSCN0350

“Gissa hur mycket alla räkor i denna tank väger tillsammans och vinn med dig dem hem!”
Vår gissning: 2,5 kg
Rätt svar: 815 g

Som många andra festivaler här så kretsar mycket kring jordbruk och man kunde köpa diverse grönsaker, frukter och levande djur med sig hem. Att stoppa en get under presenningen bak på pick-upen eller plocka med sig en höna, anka eller kanin i en tom ölkartong verkade höra till festivalen. Det såldes också hantverk, blommor, jordbruksutrustning och så klart olika sorters mat baserat på räkor och rådjur.

DSCN0354

Previous Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: