Att söka bostad i Nya Kaledonien

appartement_f3_noumea_id99903_1372051744_2På grund av olika anledningar men framförallt ekonomiska så letar vi efter nytt boende i Nya Kaledonien, gärna i Nouméa. De faktorer vi har att ta hänsyn till är avståndet till Franklins jobb på Magenta flygplatsen, pengar (så klart) och gärna lite trädgård (Smalto) eller en större veranda. Det går en magisk gräns mellan fungerande trafik och totalt stillestånd och Magenta flygplatsen ligger mitt på denna gräns. Med undantag för tiden mellan kl. 17.10 – 18.10 då alla snällt kryper fram i 20km/h i nästan hela Nouméa. appartement_f3_noumea_id99903_1372051762_3Vi bor just nu innanför denna gräns och Franklin kan till exempel komma hem och äta på lunchen och det tar mig max 20 minuter att köra till allt  jag behöver i Nouméa. Flyttar man utanför denna gräns får man räkna med dagliga stillastående bilköer tills man betalat sin vägtull och motorvägens befriande asfalt tar vid. Det finns två vägar ut från Nouméa, en som går norrut mot bland annat internationella appartement_f3_noumea_id99903_1372051826_4flygplatsen och fortsätter sedan längs med västkusten. Den andra går söderut mot närliggande kommunen Mont Dore, den största kommunen i Nya Kaledonien både till yta och befolkning, och sydspetsen av Nya Kaledonien. (Mont Dore och andra närliggande stora kommuner kallas dock fortfarande för “Grand Nouméa“, mycket förvirrande för en ny inflyttad.)  appartement_f3_noumea_id99903_1372051844_5

Vi kan nu efter snart ett år här tillsammans ganska snabbt avgöra var vi skulle vilja bo och det går fortare att sortera bostadsannonser på internet och i tidningar. Ja, i den här situationen har vi faktiskt nytta av internet men det är inte lätt för den orutinerade att navigera i hyresdjungeln och skapa sig en quartier latinuppfattning som ens visar sig påminna om verkligheten. Det är sällan beskrivningen av huset eller lägenheten stämmer, priset är ofta en typo och kan variera beroende av om man tittar på fastighetsförmedlingens hemsida, i tidningen eller på den gemensamma hemsidan för uthyrning av bostäder. För att inte tala om bilderna. Vid det här laget börjar vi vänja oss men det var en smärre quartier latin2chock när vi kom hit förra året efter den cirkus som rådde runt försäljningen av vår lägenhet i Göteborg som stylades ända in i hörnen inför visningar (ni ser ju bilderna här bredvid som inte skiljer sig från verkligheten vid besök). Det här med att effektivisera visningstiden verkar vara främmande också. Med ett antal besök i ryggen har vi dragit slutsatsen att det verkar som om man får halvtimma tillsammans med en mäklare för att inspektera sin eventuellt framtida bostad. maison_f5_paita_id85444_1353645069_1Trots denna ganska generösa tid verkar samtliga mäklare mycket stressade och besöken överstiger sällan 10 minuter, lägg där till att de alltid är minst 10 minuter sena så har halvtimman gått. Ni har nu kunnat se ett gäng “best of…” bilder och “rotera bild”-knappen verkar vara en välbevarad hemlighet i Nya Kaledonien som exemplet bredvid visar..

appartement_f3_dumbea_id95444_1365575829_8

Det här är ett foto som inte riktigt gör vardagsrummet med terrass och havsutsikt rättvisa. Det var efter tips från en mäklare som  var jag på visning och lägenheten visade sig vara perfekt för oss men “le dossier” blev inte godkänd, se förklaring nedan angående “défiscalisation“.

maison_f4_mont-dore_id96856_1367412591_7

Här hade vi också kunnat bo, i södra delen av Mont Dore knappt tre mil från Nouméa i ett lugnt villaområde med utsikt över lagunen. Huset i fråga med tillhörande trädgård var också perfekt för oss och det tog verkligen emot att tacka nej baserat på pendeltiden (45-90 min enkel väg).

Många nybyggda hus och lägenheter är “défiscalisée” (hus som byggdes skattereducerat) vilket innebär att de är reserverade för de med lägre inkomst. Gränserna för hur mycket man får tjäna varierar i takt med hyrorna och vi har märkt att oavsett inkomst så tvingas man lägga minst en tredjedel av sin inkomst på enbart hyra. Sedan tillkommer kostnader för el, vatten, tele och tv som är ganska dyra. Vi är nu tillbaka där vi började och fortsätter vårt sökande men med erfarenhet och ny kunskap i bagaget.

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: