Frankrikes nationaldag 14 juli

DSCN0638Vår första bröllopsdag förra året firade vi tyvärr på var sin sida om jorden men i år kunde vi vara tillsammans och dessutom ta del av hur man firar Frankrikes nationaldag på franskt territorium. Här börjar festligheterna redan på kvällen den 13 juli med fyrverkerier, musik- och dansuppvisning på det centrala torget “Place des Cocotiers” i Nouméa. Barnfamiljerna fick sina behov tillgodosedda med popcorn, sockervadd, läsk och “hot dogs” samt diverse karuseller medan man väntade in paraden av rislyktor i blått, vitt och rött. Det är tradition att den alltid är försenad men efter enbart en kvarts försening anlände paraden och fyrverkerierna med efterföljande “spectacle” kunde börja.

DSCN0608

Napoleon med följe.

DSCN0612

Paviljongen i östra delen av torget var dagen till ära upplyst och pyntad.

La Marseillaise” framförd på säckpipa av Australiska musiker (video).

Traditionell melanesisk dans (video).

Efter att fyra sydamerikanska kvinnor framfört en chilensk dans uppträdde en mycket duktig hiphop- och breakdansgrupp. När de skulle riva av sitt finalnummer försvann ljudet och därmed musiken men som tur var ackompanjerade nästa dansgrupp sig själva med med trummor och blåsinstrument.

Traditionell kanak dans, “le pilou“, (video).

Trots tre lager kläder huttrade vi i den kalla julikvällen (+18°C) och begav oss hemåt.

DSCN0708 - Kopia

Den 14 juli är det tradition i Frankrike att hylla armén med en pampig militärparad och Nouméa ville inte vara sämre än Paris. Till och med kåren som samlar in lösa hundar fick visa upp sig.

DSCN0690

Brandkåren med sina yxor.

DSCN0693

Flygvapnet, med flest antal kvinnor.

DSCN0703

Marinen.

DSCN0711

Gendarmeriet.

DSCN0719

Inte mindre än fem bilar från kåren som samlar in lösa hundar var med…här med tillhörande burar.

DSCN0697

Nästan som på “Champs Elysées“…

Militärparaden med bland andra “les paras“, fallskärmsjägarna (video).

De senaste dagarna har jag tänkt extra mycket på min kära bror Otto som genomförde årets (tidernas?) bragd när han idag gick i mål i Badwater Ultramarathon, “the world’s toughest foot race”. Loppet startade 85 meter under havsnivå i Death Valley nationalpark och slutade 135miles (=217km) senare på 2530 meters höjd på Mount Whitney i Kalifornien, USA. Förutom att loppet går över tre bergskedjor med en total höjdskillnad motsvarande 4000 meter är också väderförhållandena extrema eftersom det är jordens varmaste plats med en temperatur runt +50°C just nu. Här är resultaten från årets lopp, Otto sprang in på en fantastisk nionde plats på tiden 28:57:44 och  jag är mäkta stolt över honom! Stort grattis Otto!!

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: