Vinter i Söderhavet

LNC20130720-010

Översättning: Kaledonsk vinterscen. Liten lek: Finn europén…

När det är nyhetstorka i Sverige handlar löpsedlarna om vädret, är det inte en tysk värmebölja i maj så är det isvintern från Ryssland i mars. Samma fenomen förekommer på andra sidan jorden och förra veckan fanns det inget av nyhetsvärde att rapportera om i Nya Kaledonien så alla pratade om hur kallt det är. Till exempel att det är 3 grader lägre temperatur än den normala, 20,4°C på dagen respektive 15,5°C på natten, och denna artikel från dagstidningen “Les Nouvelles Calédoniennes.

DSCN0557 - KopiaPersonligen tycker vi att det har varit kallt ganska länge men förra veckan hände något, det blev ännu kallare. Utan strumpor tappade man känseln i fötter och tår om man satt ute för länge framåt kvällen, filten vi ersatte täcket med (kändes onödigt att köpa ett täcke i januari) är inte tillräckligt varm och Smalto ligger hellre inomhus hopkurad till en liten boll och när solen tittar fram är han den förste att sträcka ut sig i de värmande solstrålarna. Att ta sig ett dopp i havet känns väldigt avlägset just nu trots att jag springer bredvid det varje dag. Jag har bara sett några turister som motvilligt doppat en tå eller två i havet.

Jag hade ganska snålt med varma kläder i min väska när jag åkte hit förra året men jag hann köpa några jeans och tröjor i Australien och en och annan fleecetröja den senaste månaden vilket kanske var tur eftersom enligt artikeln ovan har försäljningen av varma tröjor fördubblats, klädhyllor gapar tomma och storlekar saknas. Jordbruket påverkades också efter det häftiga regn som drabbade ön i början av månaden, eftersom kylan och den blöta jorden inte är optimal för grönsaksodling och kampen för att hitta sallad har varit hård den senaste veckan. I Sverige härjar vinterkräksjukan under vinterhalvåret, influensan vandrar från dörr till dörr och likaså här är läkarnas mottagningar fullbokade denna årstid. Å andra sidan är det kultur att springa till en läkare för minsta lilla rinnande näsa. Människor klär av sig när det är varmt mitt på dagen men glömmer att klä på sig när temperaturen sjunker på eftermiddagen. Enligt artikeln ovan har besöken hos läkarmottagningarna ökat med 35%. Turismen har också blivit lidande då denna vackra ö tyvärr inte har så mycket spännande att bjuda på om det är +18°C, regn och blåst.

froid12

Foto Les Nouvelles Calédoniennes

Det ser lite roligt ut när människor springer runt med fleecetröjor, mössor, täckjackor och halsdukar under vajande palmer men vi har blivit en av de. Precis som vi har acklimatiserat oss till improviserad matlagning, en galen bilkultur, annorlunda öppettider med den heliga lunchstängningen och “kaledonsk” byråkrati har vi också vant oss vid en annan vädertemperatur. Den spontana doppet i havet som tillfälligt svalkade en svettig eftermiddag har ersatts av en kopp te i soffan med filt, strumpor, filmer och böcker.

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: