Alkohol och vapen, problèmes calédoniens

LNC-a la uneDagens löpsedel Les Nouvelles calédoniennes.

Kaméré är ett kvarter i norra Nouméa och dagens förstasida syftar på den fruktansvärda händelse som utspelade sig i området i tisdags morse. Ett gäng ungdomar drack sig redlösa under 24 timmar och på morgonen började ett par bråka vilket resulterade i att en kille gick hem till sig och hämtade ett skjutvapen och sköt fyra personer varav två stycken var minderåriga. Tre personer skadades och den fjärde, en 19-årig man, avled idag på sjukhuset. Denna händelse är tyvärr inte unik och lyfter åter igen fram en av de viktigaste frågorna i samhällsdebatten i Nya Kaledonien; försäljning av alkohol och restriktioner. Alkohol är, som på många andra platser runt om i världen, roten till många problem. Hamnar det dessutom i kombination med vapen eller i trafiken blir följderna ännu värre. Förra lördagen såg vi två bilolyckor strax utanför Nouméa med bara några timmars mellanrum och en bild som denna är inte ovanlig. Nu utspelade sig olyckan i artikeln på en av öarna och det antyds inte att alkohol var inblandat men själva bilden ser vi alltför ofta. Som det nämns i artikeln var den unge mannen det 27:e dödsoffret i trafiken hittills i år, vilket är en lägre siffra än tidigare år.

Debatten på tv och i tidningar handlar nu om fria vapen och alkoholen som flödar utan restriktioner. Det är fortfarande förbjudet att sälja alkohol onsdag, fredag, lördag och söndag mellan 12-21 (förutom specialiserade vinaffärer) men uppenbarligen räcker inte det. Röster från flera håll har börjat prata om ett system som påminner om det svenska systembolaget.

Alkoholkonsumtionen har ökat med 25% mellan 2007 och 2012 och Nya Kaledonien må vara en del av Frankrike (tills vidare), men det är inte vin man dricker här utan öl. Det vill säga mängder av lokalproducerad öl, vars konsumtion i sig har ökat med 40% under samma tid. Starksprit är tyvärr också vanligt och då pratar man inte om la vie chère när 75cl whiskyflaskor för XPF 2800 (=200 SEK) säljs som smör i solen på fredagarna. Nya Kaledonien är också ett land där man jagar mycket och många har vapen i hemmet. 2009 ändrades vapenlagen och man räknar med att det idag cirkulerar minst 49 000 oregistrerade vapen. I slutet av april tidigare i år sköt en man vilt omkring sig i centrala Nouméa och skadade två personer.

Personligen kan jag inte säga om det svenska systemet när det gäller alkoholförsäljning är något att eftersträva här eller om man ska ta tag i vapenfrågan först. Lagarna som kontrollerar alkoholförsäljningen idag kom som förslag för några år sedan efter en händelse likt den i Kaméré. Nouméas borgmästare har uttalat sig att vapenlagarna måste skärpas och Frankrikevänliga partiet Rassemblement-UMP kräver att “staten verkställer snabba och kraftfulla åtgärder till förmån för en mer kontrollerad reglering. På en liten ö som denna och med de politiska spänningar som råder är det i alla fall tydligt att bristen på vapenlagar är oroväckande.

Leave a comment

1 Comment

  1. Hej! Följer din blogg med stort intresse! Riktigt roligt att hitta en svensk granne, själv bor jag i Plum. Kanske vi redan har mötts på Casino…vem vet?

    Ha det bra!
    /Hans

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: