Le mystère de la Monique

monique

På natten den 31 juli 1953 försvann fartyget “Monique” mystiskt mellan ön Maré och la Grande Terre. Inga vrakdelar eller människor har återfunnits. Det sägs att fartyget var överbelastad med sina 246 ton last, 18 besättningsmän och 108 passagerare. “La Monique” lämnade Maré 31 juli klockan 14 och borde ha anlänt till la Grande Terre klockan 8 på morgonen dagen efter, enligt loggboken. 14 timmar efter att ha lämnat Maré började man leta efter båten utan resultat. Fartyget byggdes i trä 1946 på Nya Zeeland för amerikanska flottan och sägs ha varit en stabil konstruktion, liksom alla hennes systerbåtar. I år var det 60 år sedan “La Monique” försvann vilket markerades på Maré med en minneshögtid. Bilderna nedan är tagna på Maritima Museet som är en av de bättre museerna i Nouméa.

DSCN1449En modell av fartyget “Monique”. I verkligheten var hon 32 meter lång och sju meter bred och kraftigt överbelastad då hon försvann, vilket man misstänker var anledningen till att hon sjönk.

DSCN1448DSCN1447Det sägs att vinden var svagt ostlig och sikten utmärkt natten mellan 31 juli och 1 augusti. Två andra fartyg färdades nästan samma rutt den natten och observerade inget ovanligt. Försvinnandet av “La Monique” var tragiskt för många av de drabbade familjer i Nya Kaledonien och frågorna runt vad som hände är många…

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: