Fête du bœuf

DSCF4648 - KopiaFête du bœuf är knepigt att översätta till svenska, engelskans Cattle Fair låter bättre än nötkreatursfestival. I söndags arrangerades Fête du bœuf i Païta, 2 mil norr om Nouméa, för 19:e året i rad. Vi var självklart där för att ta del av bland annat rodeo, countryshow och äta mängder av brochettes (grillspett). Bland cirka 20 000 andra besökare trängdes vi en hel dag under tjocka moln (men utan solskyddsfaktor kan man tydligen bränna sig ändå…). På förmiddagens program stod kastrering och brännmärkning av kalvar följt av en ko som flåddes och styckades.

DSCN1660

Märkning av kalv.

DSCN1669

Kalvkastrering.

DSCN1684

DSCN1699DSCN1692

En lagom trevlig uppvisning för de äckelmagade en timma innan lunchdags…

DSCN1712

Om man fortfarande hade aptit efter det kunde man delta i tävlingen nedan.

DSCN1721Kalvtestiklar.
Smakprovning.
Tävling i vem som kan äta flest…

DSCF4550DSCF4552Det var svårt att välja mellan all mat som fanns att köpa men vi slog på stort med en “assiette du Stockman”. Den bestod av två korvar, två grillspett, en griskotlett och pommes frites. Det var i huvudsak kött som serverades överallt och röken låg tät från alla grillarna. Alkohol var förbjudet hela dagen och i Païta med omnejd hade man till och med förbjudit alkoholförsäljning i affären hela helgen. Om man var vegetarian och inte hade lust att gå bland allt grillat kött kunde man spendera pengar på den stora marknaden istället. Det såldes alla sorters grönsaker och frukter samt allt möjligt annat som har med jordbruk, boskap, jakt och odling att göra samt karuseller för barnen.

DSCN1853

Andra aktiviteter var pilbågskytte och klättring men inför vår lunch värmde vi upp med att skjuta lerduvor där jag visade Franklin var skåpet skulle stå.

DSCN1714Klockan 13.30 var det dags för öppningsceremonin av rodeon vilken hölls av två duktiga cowgirls.

DSCF4571

DSCF4559DSCN1774k

k

k

k

k

k

På bilden till höger kan ni se presidenten (även borgmästare i kommunen Païta), Harold Martin, stå i vit skjorta, cowboyhatt och lei (blomsterkrans) runt halsen bland VIP platserna. Han var en av flera politiker som samlade röster under dagen i Païta.

DSCF4582

DSCN1793

DSCN1805

Rodeons “pick-up men”, festens riktiga cowboys tyckte jag.. De såg till att dra ryttaren av hästen när tiden var ute och samtidigt, eller strax efter, lossa på hästens grimma och “bucking strap” och styra hästen mot fållan.

DSCN1820

Marlboro-man in action! Notera ciggen i mungipan på killen som fångar in rodeoryttaren…

  DSCF4632 DSCN1802

Rodeon var en seriös tävling mellan lag från hela landet och med bland annat domare och “rodeo clowns” från Australien. Tävlingsmomenten var hästridning (sadel) och tjurridning. Mellan dessa moment tävlades det också i en snäll variant av “steer wrestling”, också kallat “bulldogging”. Det gick ut på att inom en viss tid hoppa från sin häst och brotta ner en kalv.

DSCF4667

Tjurridning

En liten film från söndagens action!

Dagen avslutades med en läskande juice från färskpressade sockerrör och apelsiner!

Previous Post
Next Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: