L’or de Téremba (Guldet på Fort Téremba)

DSCN2036 - KopiaVarje år i månadsskiftet oktober/november blir detta gamla fängelse platsen för en ljud- och ljusshow som i år kallades för “L’or de Téremba” eller “Fort de Téremba – son et lumière“. På allhelgonadagen var vi två av många besökare som sent på kvällen sittandes på vår strandmatta fick ta del av en levande historielektion i form av en fiktiv berättelse.

DSCF4674 - KopiaFort Téremba ligger strax efter det lilla samhället La Foa, cirka 13 mil norr om Nouméa. Andra dagar om året fungerar fortet som ett museum om franska exilfångar som skickades till Nya Kaledonien mellan 1869-97.
DSCN2040 - Kopia

DSCN2038DSCN2046 - KopiaHistorien om “L’or de Téremba” tar sin början år 1881 när den nya guvernören anländer till fängelset och i samtal med poliskommissarien får höra om en fånge som supit ner vakterna och rymt. Fången blev ledare för det rövarband som senare överföll och rånade guldletare på deras guld. Rövarbandet hittades gömda i en kanakstam och tillfångatas, förutom en mystisk kvinna som lyckas rymma, och ledaren avrättas med giljotin. Guldet förblir dock gömt på okänd plats och parallellt med denna blodiga historia knivmördas en servitris på franska nationaldagen, 14 juli. En av guvernörens uppgifter på det nya fängelset var att döpa en båt som fångarna hade byggt och precis innan det ska ske kommer en kvinna med ett brev från den mördade servitrisen där hon har skrivit var guldet är gömt. En fiffig ordlek där ballast initialt tolkas som österut (l’est/ lest) avslöjar var guldet finns, nämligen i botten på båten som guvernörens fru ska döpa.

DSCF4738 - Kopia

DSCF4733 - Kopia

Skådespelarna tackar för sig efter fyrverkerierna.

Om historian låter tunn och lite händelselös för att fylla en två timmars föreställning så är det inte storyn som lockar besökarna till detta “spectacle“.  Händelseförloppet berättas retroaktivt i dialogform mellan guvernören och poliskommissarien på guvernörens kontor medan”actionscenerna” framförs på en stor gräsplan med fortet som bakgrund. Minst 160 frivilliga amatörskådespelare utklädda i vackra och tidsenliga kläder övergestikulerar och mimar till inspelade röster, och med inslag av galopperande hästar, dans, knallpistoler och en giljotin avrättning (ganska makaber sådan för en familjeföreställning) på en scen stor som en fotbollsplan är det inte så viktigt om man inte förstår varje ord. Huvudaktören är samspelet mellan ljud och ljus som blir extra effektfullt när det framförs på becksvarta kvällen under en stjärnklar himmel. När guldet till slut har hittats avslutas föreställningen med en cirka tjugo minuter lång fyrverkerikonsert.

DSCF4717 - Kopia

Previous Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: