Bränna däck – för miljöns skull?

För en vecka sedan hittades ett stort rör flytandes i lagunen, tillräckligt stort för att få båten från Ile des Pins att ändra kurs. Det visade sig att röret tillhörde nickelfabriken i Goro som ligger längst söderut på la Grande Terre och ägs av brasilianska företaget Vale. Gorofabriken har tidigare hamnat i blåsväder för sin miljöhantering, bland annat 2009 på grund av syraläckage i lagunen. Det enorma röret kom från avfallssystemet i fabriken och blev droppen som fick bägaren att rinna över för de lokala stammarna i Södra provinsen som i dessa dagar demonstrerar mot fabrikens miljöhantering. Våra grannar St Louis stammen är sällan dåliga på att haka på demonstrationer av detta slag. Det började igår vid lunchtid när jag skulle köra in till Nouméa (jag hade en timma tidigare passerat åt andra hållet utan problem) då trafikköer fick dirigeras fram av gendarmeriet för att komma förbi de brinnande bildäcken som låg över hela vägen, och jag kunde även se många trädstammar som var svarta och pyrde av rök. Idag vid lunchtid fortsatte det fast i mindre skala. Man kan fråga sig varför man bränner bildäck för att demonstrera för miljöns skull?

DSCN2075

Leave a comment

2 Comments

 1. Hej Elina!
  Jättekul att hitta din blogg! Vi är en svensk familj som bor i Kone sedan 1,5 år, bestående av mig Åsa 40 år, min man Magnus 43 år som jobbar i Koniamboprojektet Vavouto, vår dotter Elin 8 år och vår son Anton 6 år. I sverige bodde vi Norrköping. Magnus jobbar för Siemens som har levererat 2 ångturbiner till nickelgruvan. Hans uppgift är att driftsätta dessa. Själv är jag hemmafru (eftersom jag inte får jobba här). Men jag är i gott sällskap… Hela Kone kryllar av hemmafruar…
  Vore jättekul att träffa er och prata SVENSKA!!! Om du råkar hamna i Kone någongång (läst att du ibland följer med din man hit) så tveka inte att höra av dig. En fika sitter aldrig fel, särskilt inte när man får prata svenska som sagt!!
  Måste berömma dig för din otroliga kunskap om Kaledonien, är väldigt intressant att läsa din blogg. Kan du franska flytande i tal och skrift? Jobbar du också här precis som din man?
  Tveka inte att höra av dig om det verkar intressant att träffa en annan svensk familj på denna exotiska ö!!
  Hälsningar Åsa Wennerström, tel: 739636, wennerstrom.asa@gmail.com

  Reply
 1. Fyra månder senare… | Varannan vecka i Nya Kaledonien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: